Sa ne amintim, la început de an

În articolul de astăzi, mă voi referi la unele din obligațiile RSVTI-stului.

RSVTI-stul are multe obligații ,  în comparație cu drepturile. Nu o sa le mai înșir pe toate aici, ci o sa îți reîmprospătez memoria cu câteva dintre ele, pe care este posibil sa le fi neglijat.

registre

Una dintre obligațiile specifice ale RSVTI -stului prevede verificarea instalațiilor și vizarea registrelor de supraveghere. În unele cazuri vizarea trebuie să o faci trimestrial, iar în altele , lunar.

 Pentru IMSP,  verificarea instalației și vizarea registrului de supraveghere este obligatorie:

Trimestrial:

 • Conform PT A1-2010 – Aparate  de încălzit. Nu este menționată explicit obligația vizării registrului de supraveghere, dar este stipulata   verificarea obligatorie a dispozitivelor de siguranță o data la 3 luni, ori eu consider ca aceste verificări  ar trebui menționate în registrul de supraveghere.
 • instalatorConform PT C6-2010 – Conducte metalice sub presiune. Aici și in cazurile următoare se prevede explicit necesitatea vizării și ștampilării registrului de supraveghere.
 • Conform PT C8-2010 – Instalații de distribuție gaze petroliere lichefiate
 • Conform PT C9-2010 – Cazane de apa caldă și cazane de abur de joasa presiune
 • Conform PT C10-2010 – Conducte de abur

Lunar :

 • Conform PT C1-2010 -Cazane

Pentru IR, verificarea mașinii de ridicat și vizarea registrului de supraveghere este obligatorie:

Lunar: RSVTI are obligația sa vizeze lunar registrul de supraveghere prin semnarea și aplicarea stampilei în registru;

 • Conform PT R1-2010 Mașini de ridicat.
 • Conform PT R2-2010 Ascensoare
 • conform PT R8-2010 Trotuare și scări rulante

În afară de verificările și vizarea registrelor menționate mai sus, alt aspect de care trebuie sa ții seama ca RSVTI, este cel al verificării dispozitivelor de siguranță.  Şi aceste verificări  au scadente lunare sau trimestriale.

Pentru IMSP:

Verificarea trimestriala a dispozitivelor de siguranță:

 • Conform PT A1-2010 – Aparate  de încălzit.
 • Conform PT C1-2010 – Cazane
 • Conform PT C6-2010 – Conducte metalice sub presiune.
 • Conform PT C9-2010 – Cazane de apa calda și cazane de abur de joasa presiune
 • Conform PT C10-2010 – Conducte de abur

Pentru IR

Verificarea lunară a dispozitivelor de siguranța:

 • Conform PT R1-2010 Mașini de ridicat.

Pentru instalațiile reglementate în celelalte prescripții tehnice, nu este definit explicit termenul de verificare a dispozitivelor de siguranța în capitolul destinat obligațiilor RSVTI-ului ci se folosește formula: să asigure că dispozitivele de siguranță care echipează instalația/echipamentul sunt verificate periodic în conformitate cu prevederile prezentei prescripții tehnice; 

În afara de aceste verificări  iți mai amintesc sa verifici și existenta la fiecare loc de munca a instrucțiunilor tehnice interne privind exploatarea în condiții de siguranță a instalației.

Sa auzim numai de bine 🙂

21 de comentarii la „Sa ne amintim, la început de an

 1. Intrebare :
  Boiler de apa calda de 750 litri, se autorizeaza sau nu la ISCIR?
  Va multumesc anticipat.

 2. Va rog sa-mi raspundeti daca cricurile auto cu sarcina mai mare de 1 To, din dotarea fiecarui autocamion intra sub incidenta ISCIR. Va multumesc .

   1. Dar un cric auto nu realizeaza o deplasare efectiva a unei sarcini ci doar o inclinare a sarcinii. Astfel inseamna ca si persoanele fizice care detin autocamioane proprii , trebuie sa aiba RSVTI-ist ! In fine…stiam ca daca autocamionul se ridica astfel incat tot ansamblul sa se deplaseze efectiv si asta cu un grup de cricuri comandate centralizat, atunci da, se poate spune ca aceasta instalatie ( ansamblu de cricuri) se poate autoriza.

 3. Ma poate ajuta cineva cu o instructiune de lucru pentru verificarea cablurilor la IR.
  Multumesc!

 4. in cazul autorizarii intern a mai multor cricuri auto mai mari de 1t , se intocmeste cate un prces verbal pentru fiecare cric?sau este de ajuns unul singur in care se trece datele acestora?
  va multumesc

 5. Rog confirmare etape+documente necesare pentru casare stivuitor :
  1. referat intern casare
  2.tichet cantar + factura REMAT.
  3. PV casare ISCIR ( rog link -locatie download formular)
  4.Predare documente la ISCIR si CNCIR

  Multumesc anticipat

  1. Florine,
   Este corect rationamentul tau.
   PV de casare, este document intern, nu este tip ISCIR.
   Dupa ce finalizezi casarea prin intocmirea PV de casare,
   depui la ISCIR o adresa prin care soliciti scoaterea din evidenta a stivuitorului, la care atasezi o copie aPV de casare.
   La CNCIR, poti trimite pe fax o copie a adresei trimisa la ISCIR, ca sa nu mai primesti instiintare la urmatoarea scadenta de VTP.
   Cartea stivuitorului casat ramane la tine, nu trebuie predata la Iscir si nici nu mai trebuie sa o pastrezi.

 6. Rog un ”refresh” la pasii de urmat in situatia de pierderea cartii ISCIR al unei transpalete electrice cu platforma. Mentionez ca utilajul are functie de transport nu si de stocare pe inaltime ( reautorizarile fiind la nivel RSVTI ).

  Multumesc – cele bune.

  1. Nu vad de ce nu ar fi posibil, atat timp cat sunt clar definite instalatiile de care se ocupa fiecare, sa nu existe posibilitatea ca fiecare sa lase pe celalalt sarcina supravegherii.

 7. Am un compresor cu recipient de 100 litri si Pmax = 10 bar. Trebuie autorizat recipientul ? Firma are nevoie de RSVTI, daca are doar acest compresor ?

 8. La achizitionarea unui sistem tuggertrain/routenzugsystem este nevoie de vreo aprobare ISCIR/CNCIR ?

 9. Daca sistemul are doar functia de carucioare de transport, nu este nevoie de autorizare ISCIR. Daca are si functie de ridicare sau stivuire, atunci, da. Dar, in acest caz, nu este nevoie de aprobare de achizitionare (nu se mai cere Aviz de import) ci se face autorizarea, dupa achizitionare.

 10. buna ziua mi se termina registru de evidenta ptr stivuitor si as dori sa comand un nou registru si pe cel vechi sa se arhiveze in incinta firmei
  o informatie unde as putea gasi aceste registru ptr a putea fi comandat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *