Se anunta schimbari importante in zona ISCIR.

cr2-2Modificarea prescripțiilor tehnice a intrat pe ultima suta de metri. Specialiștii din cadrul ISCIR au realizat modificările acestora, și în prezent comisiile de lucru din cadrul ASPIR, analizează versiunile de lucru și propun către ISCIR modificări și completări.

Bineînțeles în faza finala, ISCIR va decide dacă va implementa sau nu aceste propuneri venite din partea specialiștilor ASPIR.

Si la Prescripțiile PT CR2 si PT CR3 se fac ultimele modificări, înainte de a fi trimise spre aprobare, către Ministerul Economiei.

Prescripția tehnica CR2, este acea care va reglementa autorizarea persoanelor fizice și juridice care efectuează verificări tehnice în vederea autorizării funcționării și verificări tehnice în utilizare la instalaţii/echipamente. Mai simplu spus, este prescripția care va duce la eliminarea monopolului CNCIR.

Rămâne de văzut cât de restrictive vor fi condițiile de autorizare a unui SRL obișnuit, având în vedere responsabilitatea imensa pe care o va avea, ca urmare a dreptului de a autoriza instalații complexe și cu grad mare de risc în funcționare. Va fi vreun SRL romanesc capabil sa concureze cu CNCIR si cu TUV SUD?

Pe siteul ISCIR, încă se mai poate consulta varianta inițială a prescripției CR2, la rubrica Transparenta decizionala:Proiect prescripție tehnică CR2-2012

Prescripția tehnica CR3, care se referă la autorizarea operatorilor (RSVTI) responsabili cucr2-1 supravegherea tehnică a instalaţiilor/echipamentelor din domeniul ISCIR, va aduce și ea câteva noutăți, conform celor spuse de Dl. Inspector de Stat Sef Marian Răducanu la Simpozionul organizat la Tușnad de către ASPIR.

Una dintre noutăți va fi împărțirea RSVTI-stilor în două categorii, de rang 1 si de rang 2, cu drepturi diferite, și împărțirea instalațiilor/echipamentelor în grupe de risc, de la cele cu risc scăzut în exploatare pana la cele cu risc extrem în exploatare.

Vestea buna pentru RSVTI-stii care în ultima perioadă au dorit sa presteze serviciile de RSVTI, ca PFA, este ca în proiectul de prescripție se prevede explicit aceasta posibilitate.

Având în vedere toate modificările care se prefigurează în noile variante ale prescripțiilor, este salutară inițiativa Asociatiei ASPIR, de a organiza o nouă întâlnire, un nou simpozion, cu tema:

RESPONSABILITĂȚI  ÎN  STABILIREA  DURATEI REMANENTE  DE  VIAȚĂ  A INSTALAȚIILOR  SUB  PRESIUNE  ȘI  DE  RIDICAT

Simpozionul se va desfășura în Bușteni, în perioada 13 -15 noiembrie 2014. Confirmarea participării se va putea face pana în data de 07 noiembrie 2014. La simpozion a confirmat participarea și Conducerea ISCIR.

Îți recomand sa participi la acest simpozion, care se anunță deosebit de interesant.

Citește Comunicatul ASPIR cu invitația de participare și nu uita sa confirmi participarea înainte de data de 07 noiembrie: Comunicat ASPIR

Dacă întârzii cu confirmarea, s-ar putea sa nu mai găsesti locuri, oricât de mare va fi sala pusa la dispozitie de organizatori. La primul Simpozion organizat la Tușnad, au fost destul de putini RSVTI-sti, dar sala a fost plină, in special de specialistii RADTE.

Având în vedere importanta acestei întâlniri pentru RSVTI-sti, sunt convins ca ponderea acestora în sală va fi mult mai mare și implicit participarea mult mai numeroasă.

Nu este de neglijat nici partea de socializare, la Tușnad, ne-a făcut plăcere sa ne întâlnim cu colegi și colaboratori, într-o atmosfera foarte relaxanta si o organizare excelenta.

Deci, ne vedem la Bușteni !

PS: Scrie in comentariu, sub acest articol daca vei participa la acest simpozion sau daca te-ai inscris deja.

 

0 comentarii la „Se anunta schimbari importante in zona ISCIR.

Lasă un răspuns