RSVTI -stii pot ajunge mult mai usor dupa gratii, conform modificarilor Legii 64-2008

Jail manNoul Cod penal, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, are efect și în activitatea din domeniul ISCIR. Astfel, datorită modificării unor pedepse,  din contravenții în infracțiuni, a apărut necesitatea actualizării Legii 64-2008, republicată, privind funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil.


ISCIR anunta actualizarea Legii nr64, prin comunicatul publicat pe pagina sa de web, www.iscir.ro, la sectiunea „Comunicate”, in data de 20 martie 2014.
Stiu ca v-am anuntat printr-un newsletter despre aparitia acestui comunicat, dar am vrut sa revin la el si printr-un articol, deoarece modificarile aduse Legii 64 sunt deosebit de importante si pot avea urmari foarte grave, atat pentru detinatorii de instalatii ce intra sub incidenta ISCIR, cat si pentru specialistii ce lucreaza in acest domeniu, si ma refer in principal la RSVTI-sti si la deserventii de echipamente.

As vrea sa comentez doar doua din cele trei articole modificate in Legea 64:

Art. 21 Menţinerea sau repunerea în funcţionare a instalaţiilor ori echipamentelor, după ce a fost oprită sau interzisă funcţionarea acestora, prin proces-verbal încheiat de către inspectorii de specialitate din cadrul ISCIR, constituie infracţiune şi sepedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani, ori cu amendă.

Sunt de acord, că, odată ce o autoritate a statului a dispus măsura opririi unei instalații, prin încheierea unui Proces verbal adus la cunoștința conducătorului societății, ignorarea acestei măsuri și implicit nerecunoașterea acestei autorități, constituie o acțiune foarte grava, care este logic sa fie încadrată la categoria infracțiuni.
O putem asimila cu acțiunea de a conduce pe drumurile publice, un autovehicul căruia i s-a retras Certificatul de înmatriculare, în urma constatării unor defecțiuni la sistemele de direcție sau frânare.
Foarte probabil, în cazurile mai putin grave, instanta va decide pedepsirea vinovaților doar cu o amenda penala și nu cu închisoarea.

Art. 22 (1) Efectuarea fără autorizație a activităților privitoare la instalarea, construcția sau montajul instalațiilor ori echipamentelor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Efectuarea fără autorizație a activităților privitoare la punerea în funcțiune, exploatarea sau modificarea instalațiilor ori echipamentelor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 ani la 7 ani și interzicerea unor drepturi.
(3) Tentativa se pedepsește.

Din Art.22, vreau sa comentez doar alineatele 2 și 3.
Punerea în funcțiune a unei instalații o poate face în prezent, doar CNCIR-ul sau RSVTI-stul, după caz.
Ce se întâmplă dacă o societate comerciala, cumpără din Metro un banal transpalet acționat manual și îl folosește fără a fi admis în funcționare cu PV, de către un RSVTI-st? Sau dacă pur si simplu un RSVTI-st omite sa întocmească un PV de admitere a funcționarii pentru o transpaletă manuală?
Pai, în primul caz, în afara de amenda, in cuantum de lei, pentru că societatea nu are numit prin decizie responsabil RSVTI, conducătorul societății va face închisoare intre 2 și 7 ani.

Direct închisoare, fără posibilitatea unei amenzi penale!

Nu ți se pare un pic cam mult?No jail

In ziua de astăzi, în care infracțiuni ce sunt urmate de fraude de milioane de euro, devalizări ale societăților cu capital de STAT,( vezi doar cazul CFR, în care nimeni nu este arestat) autostrăzi furate cu totul și fără nici un vinovat, sa trimiți un om în închisoare minim 2 ani, mie mi se pare total nedrept.

In nici un caz pe acest blog nu voi face politica, dar consider ca este vina noastră a tuturor, ca Parlamentul României, unde sunt adoptate astfel de legi, este populat cu tot felul de indivizi penali, deputați și senatori care nu sunt în stare sa gândească cu propriile creiere și care ridică mana la vot după cum le face semn cu degetul, liderul de grup. Acesta este rezultatul legilor facute de cantareti de muzică populară, de muzică uşoară, sportivi, faianţari, drujbişti, măcelari, şmenari, combinatori si alte specimene.

„România este o ţară pe care cu cât o cunoşti mai bine, cu atât o înţelegi mai puţin.” (Jonathan Scheele)

Mai este o latura a acestui aliniat 2.
Ce inseamna exploatarea unei instalații? Poate fi făcut vinovat ca exploatează o instalație, chiar muncitorul care o deserveste, fără a avea autorizație de manevrant? Va face acesta închisoare minim 2 ani?

Dar RSVTI-stul care este angajat in aceasta societate sa supravegheze instalațiile?

TENTATIVA SE PEDEPSESTE!

Ce înseamnă în acest caz tentativa ? Intenția de a pune o în funcțiune o instalație neautorizata. Deci, il putem sălta pe infractor încă din METRO?
Te las pe tine sa scrii sub acest articol, la comentarii, cine și de ce, crezi ca va face pușcărie pentru aceste infracțiuni…

PS. Se pare ca propunerea de modificare a Legii 64, a zăcut prin ministere de prin 2008, astfel ca nici conducerea actuala a ISCIR, nu își explica cum a putut fi legiferata o asemenea varianta și nu se știe (din păcate) cine a fost cel care a „gândit” aceasta capodopera legislativa.

32 de comentarii la „RSVTI -stii pot ajunge mult mai usor dupa gratii, conform modificarilor Legii 64-2008

  1. Vreau sa va linistesc privind comunicatul,deoarece atit timp cit nu exista infractori privind aplicarea legilor in aceasta tara, decit basme de adormit copii.Procuratura-Parchetul este o institutie de politie politica si nu de arestare a celor ce nu respecta legea,iar legile ce sunt facute in acesta tara de faiantari care mai schimba un articol dupa ce au baut vodca.Daca cineva are probleme il pot ajuta in calitate de jurist.

  2. buna ziua,

    interesant …. dar nu cred sa se aplice aceasta lege – nu la noi ! pentru ca nu depind aceste cazuri doar de RSVTI – depind de Beneficiar( cine este? ce „presteaza” si pe unde „presteaza” ….. ) depind de reprezentantul CNCIR/ ISCIR (cine este?, ce „presteaza” si cum ” presteaza” ? ) eu cred ca trebuie doar sa fim atenti : unde, cum, cand si cu cine lucram – cel putin asa cunosc eu relitatea.

  3. Construirea unei instalatii sau echipament nu este supusa autorizarii.
    Cum se poate aplica articolul 22 alin.(1) in faza de autorizare a functionarii unei instalatii sau echipament pentru care nu poti sa faci dovada ca a fost construit cu autorizatie de catre producator?Cred ca aceasta situatie este in contradictie cu Directiva 2006/42/CE, Legea 64/2008 si Prescriptiile tehnice.
    Cine poate modifica aceasta situatie?

  4. referitor la montarea centralelor de apartament : oare se vor speria toti APROZARISTII care monteaza centrale , incaseaza banii , nu se autorizeaza si traiesc bine , iar noi cei care incercam sa ne mentinem autorizati pe piata , ne mentinem autorizati doar ca sa aiba autoritatile pe cine sa amendeze si sa inchida , ca de lucrat nu mai avem ce din cauza APROZARISTIOR . Trist dar autrizatii care stiu si meserie sunt pe cale de disparitie .

  5. Alta ordine de idei.
    PT R2-2010, art.6, lit. a, ascensoarele de marfuri se exclud din prescriptie.
    ISCIR transmite ca acestea se verifica conform PT R1-2010.
    Adaptarea la R1-2010 se face numai prin asimilarea ascensorului cu platforma autoridicatoare nedeplasabila si intra in copetentele RSVT-iului, conform comunicat ISCIR din 06.02.3013.
    CNCIR-ul insista ca numai ei au dreptul de verificare.
    Exista un document explicit in acest sens ?

    1. Constantin, foarte corect rationamentul tau. CNCIR nu are dreptate.
      Documentul explicit este o adresa trimisa prin 2011, de catre ISCIR central catre IT-urile din tara, care confirmau acest lucru.
      Dar, nu pot sa iti spun un numar de adresa, deoarece este un act intern al ISCIR.
      Fa linistit AF si VTP, asimilat platformelor autoridicatoare.

  6. Am o intrebare la care il rog pe adrian sa-mi raspunda.O persoana incadrata intr-o societate comercial pe un anumit post,i se baga pe git sa faca si rsvti cam cit ar trebui Sc sa-l plateasca pe acel om?

    1. Adrian, e greu de raspuns la astfel de intrebare. Nu stiu ce incarcare ai pe peseria de baza, in cele 8 ore de lucru, cate instalatii si persoane trebuie supravegheate, etc.
      Daca faci serviciul de RSVTI in cele 8 ore, fara a fi supraincarcat, nu trebuie sa primesti nimic suplimentar, altfel, incearca o negociere cu seful sau patronul.

      1. meseria mea de baza este de lucrator comercial si sunt incarcat la maxim.Adica ar trebui sa fac treaba unui rsvti-st cum prind un pic de timp sau dupa orele de program.Ideea e ca am 3 puncte de lucru Sibiu,Sebes ,Alba la care ar tebuio sa tin evidenta si mi se pare un pic cam mult de aceea intrebam daca rsvti-ul care sa zic cu asta se ocupa (un pfa sau o societate care numai asta fac-cam ce salarii au sau ce tarife percep ptr un utilaj).apropo eu am 3 lize manuale ,1 electrostivuitor,1 liza electrica+
        mai amin lista 2 centrale +2 generatoare de aer cald ).
        Dar oricum va multumesc ptr raspuns

        1. Sunteti obligat sa aveti RSVTI pentru fiecare punct de lucru. Lizele manuale se autorizeaza intern de catre RSVTI, iar personalul deservent este instruit ca manevrant mecanisme de ridicat. Eu ca persoana juridica pentru instalatiile enumarate de dumneavoastra mai sus as fi cerut 150 lei + TVA / lunar.

  7. Buna ziua
    Stimate domnule Adrian Miclaus
    Va rog sa comentati introducerea pe sest a OUG 33 din 4 iunie 2014 publicata in Monitorul Oficial 423 din 6 iunie 2014 cu afirmatia cinica
    „În tot acest termen, nicio societate nu şi-a pregătit personalul” desi obligatia ISCIR era si este sa publice prescriptia tehnica care va face posibila pregatirea si autorizarea personalului pentru verificari tehnice.
    Cu stima

    1. Domnule Valentin,
      Motivarea prelungirii monopolului CNCIR, este din punctul meu de vedere, penibila, dar asta conteaza mai putin. Ar fi putut scrie acolo orice, atat timp cat era hotarata deja prelungirea acestui monopol. Puteau foarte bine sa scrie ca din acest moment CNCIR isi pierde monopolul si imediat ce alte societati indeplinesc conditiile de autorizare conform noii prescriptii, care din cate stiu eu zace tot prin Minister, acestea pot realiza o concurenta reala si normala, pe piata verificarilor.
      Mai ciudat este ca in preambul se vorbeste de 2 ani, iar in articolul unic, doar de 6 luni. Unde o fi greseala? Sau nu este gresala, si acest preambul a pregatit urmatoarea majorare de monopol din ianuarie?

  8. Daca puteti sa ma sfatuiti in legatura cu activitatea de RSVTI pe care va trebui sa o desfasor la firma unde lucrez (ca tehnician- mentenanta) , va trebui sa fac un nou contract sau un act aditional la contractul de munca existent , sau pot sa prestez si meseria de RSVTI in baza contractului existent .Va multumesc si va doresc o seara placuta .

  9. Puteti sa ma ajuati si pe mine cu o informatie? Vreau sa imi deschid o vulcanizare si o spalatorie auto.
    Am nevoie de iscir-izare pt compresor aer, masina dejantat, masina echilibrat si pompa spalat cu presiune? Sau nu trebuie iscirizate? Multumesc

  10. Pentru montarea unei telecomenzi cu comanda de la sol pe un pod rulant cu sarcina max in carlig de 12,5 tone si pe un pod rulant cu sarcina maxima in carlig de 32 tone, aflate in perioada de valabilitate a VTP, ce pasi trebuie urmati ? Multumesc.

    1. Pentru montarea unei telecomenzi se efectueaza modificari ale instalatiei electrice.
      Este necesar un proiect de reparatie, avizat de RADTP.
      Montarea se face de societate autorizata in reparatii la macarale, societate ce intocmeste documentatia de reparatie.
      Dupa finalizare, CNCIR va efectua o VT, si va intocmi un PV.

  11. Domnule Adrian,
    Legea este lege si trebuie respectata.
    O intrebare: Legea 64/2008, se aplica la lucrarile de constructii/montaj a magistralelor/conductelor din PEHD pentru instalatiile de incalzire, la care fluidul este apa si presiunea este mai mare de 0.5 Bar?
    Parerea mea este ca Legea 64/2008 se aplica in acest caz, datorita presiunii mai mari de 0.5 Bar.
    Va multumesc anticipat
    Alex

  12. Bună ziua lucrez la o firma si as vrea sa va întreb domnu Adrian trebui să facem verificarea unei lize manuale cui trebui să ne adresăm si eu ca muncitor acestei firme care umblu cu această liza îmi trebui ceva la mina va mulțumesc

  13. Buna ziua, abia mi-am obtinut autorizatia RSVTI si trebuie sa admit in functiune un compresor si un elevator.
    Este prima mea actiune ca si RSVTI si vreau sa ma asigur ca fac lucrurile cum trebuie.
    Ma puteti ajuta si pe mine cu niste informatii, va rog!
    Din ce stiu, mai intai trebuie sa trimit un formular la CNCIR pentru a veni sa efectueze inspectia tehnica
    dupa aceea trebuie mers la ISCIR cu dosarul echipamentelor.
    Mie imi este neclar ce trebuie sa contina acest dosar.
    Ma puteti ajuta, va rog frumos?

Lasă un răspuns