Esti RSL sau RSVTI? Atunci citeste acest articol

R.S.L.Intre multe alte sarcini pe care un RSL trebuie sa le îndeplinească, este și aceea de a efectua , cel putin anual, o instruire de specialitate a personalului de execuție autorizat.

Este o sarcina pe care eu am respectat-o cu regularitate încă din 2001 , de când am devenit RSL la prima firma.

Pentru a putea dovedi ca am efectuat aceasta instruire, cu ocazia fiecărei instruiri, am întocmit câte un proces verbal, în care am menționat tematica predata, care este compusa din elemente de legislație, prevederi ale Prescripțiilor tehnice, norme de protecție a muncii pentru lucrări specifice și prelucrări ale unor accidente (cauze și efecte) care au avut loc in ultimul an.

Prin acest articol, vreau doar sa iți aduc aminte, sa nu neglijezi aceasta sarcina, deoarece este deosebit de importanta pentru echipa pe care o coordonezi. Cu aceasta ocazie, invariabil, se vor discuta liber tot felul de probleme ridicate de echipa de execuție, ce vor duce la o munca mai eficienta: probleme de organizare, probleme de necesar de scule și echipamente, etc.

Daca ești RSVTI-st, vreau sa iți reamintesc de obligativitatea prevazuta în legea 64-2008:Ceas vinil: Expert RSVTI

ART. 15 (1) Persoana fizică sau juridică ce deţine/utilizează instalaţiile/echipamentele prevăzute în anexa nr. 2 pct. 1 – 4 şi 9 şi în anexa nr. 3 pct. 1 – 3 şi 8 are obligaţia să le înregistreze la ISCIR, să ţină evidenţa centralizată a acestora şi să comunice la ISCIR orice modificare intervenită în situaţia tehnică sau juridică a acestora, în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice. 

Deși prevederea din legea 64-2008 se referă la deținătorul / utilizatorul instalațiilor, RSVTI are sarcina sa prezinte conducerii societății adresa către ISCIR, prin care se anunță orice modificare în legătură cu instalațiile înregistrate la ISCIR, și sa se asigure ca aceasta ajunge la IT ISCIR.

Nu este de ajuns, de exemplu, ca CNCIR, în cazul efectuării unui AF, cere număr de înregistrare la ISCIR a instalației, ci și societatea trebuie, la rândul ei sa trimită o adresa la ISCIR IT, (direct, prin posta, fax sau e-mail) prin care sa anunțe aceasta  achiziție.

De ce este foarte importanta aceasta îndatorire, aflam tot din legea 64-2008, în secțiunea: Infracțiuni și contravenții, mai precis la Art.25, litera d:

d) nerespectarea prevederilor art. 15, cu amendă de la 30.000 lei la 40.000 lei.

(2) Constituie sancţiune contravenţională complementară suspendarea pe o perioadă de până la 6 luni sau retragerea, după caz, a avizului, autorizaţiei eliberate de ISCIR.

(3) Inspectorul de specialitate ISCIR poate fixa prin proces-verbal şi un termen limită pentru remedierea aspectelor sesizate în urma controlului.

Asa-i ca merita sa ne amintim de aceasta prevedere?

Îți doresc succes în activitate și te invit sa iți spui părerea, printr-un comentariu sub acest articol.

0 comentarii la „Esti RSL sau RSVTI? Atunci citeste acest articol

 1. Nu inteleg, de ce sa mai comunic o noua instalatie cu AF si nr. de inregistrare. Cu acest nr. este clar ca este in evidenta ISCIR. CNCIR-ul are grija sa trimita toate datele tehnice pentru obtinerea nr. de inregistrare
  Conform ATR. 15, eu trebuie sa comunic modificarile la instalatiile inregistrate (situatie tehnica-schimbare parametrii / juridica-schimbare detinator).

  1. pentru ca traim in Romania, unde birocratia este foarte mare!
   m-am lovit si eu de asemenea lucruri, si din pacate asta este….. nu se doreste schimbarea legislatiei in domeniu pentru a fi flexibila, adapata zilelor noastre, usor de intele si aplicat, pentru ca ar disparea din peisaj multi bugetari care stau prin birouri si care nu au vazut in viata lor o masina de ridicat!

  2. Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!
   Din pacate, am patit si eu la fel, nu am transmis la ISCIR lista cu echipamentele noi, tocmai pe ideea ca numerele de inregistrare sunt cerute de CNCIR de la ISCIR. Dar, la un control de la ISCIR, a venit inspectorul si a zis ca-mi suspenda autorizatia pentru ca nu am transmis lista – a venit punct ochit – punct lovit. Raspunsul meu a fost ca m-am gandit ca nu mai trebuie sa transmit lista deoarece se sub-intelege ca ei aveau inregistrate echipamentele, ca doar de la ei erau numerele de inregistrare, nu? Mi-a raspuns sa citesc legea si sa am scapat doar cu un avertisment verbal si cu promisiunea ca pe viitor voi transmite negresit lista!
   Aveti grija, ca in Romania nu se sub-intelege nimic! Trebuie respectata legea, chiar daca sunt aberatii, altfel risti sa-ti pierzi autorizatia!

 2. Conf. Art.15, trebuie si sa : “… le înregistreze la ISCIR, ” nu numai sa anunte modificarile. Deci, chiar daca CNCIR ia numarul de AF de la ISCIR, acest lucru nu inlatura obligatia detinatorului de a anunta si el ISCIR-ul.

 3. Buna ziua,
  In 12.03.2016 expira valabilitatea atestatului RESPONSABIL CU VERIFICAREA TEHNICA A ASCENSOARELOR (RVTA) a personalului desemnat din cadrul societatii noastre.
  Documentatia pentru prelungirea valabilităţii atestatului se depune la ISCIR cu cel puţin 30 de zile înainte de data expirării valabilităţii acestuia adica februarie 2016.
  Stiti unde se organizeaza cursuri de RVTA in lunile noiembrie/decembrie 2015, ianuarie 2016 in Romania pentru ca eu nu am gasit nimic pe internet ?

  Va multumesc.

  Cu stima,
  Raul Patrut

 4. Buna ziua
  Am participat recent la un curs de specializare ca stivuitorist ,in urma promovari cursului am primit o adeverinta (dovada ) provizorie valabila pana la data in care vor fi finalizate actele ,ADEVERINTA care suna asa :

  Prin prezenta se adevereste ca subsemnatul ……….eu……avand C.N.P…………a participat in perioada …………la programul de specializare NIVEL 2 in meseria de stivuitorist Cod Nomenclator 834403 cu durata de 100 ore ……………….etc.

  Intrebarile mele sunt :
  1) ce semnifica NIVELUL DE SPECIALIZARE 2 ?
  2) cate nivele de specializare ca stivuitorist exista daca exista si cum se poate face trecerea de la un nivel inferior la unul superior ?
  3)pentru a conduce un stivuitor cu capacitate mare de ridicare (tone ) ce NIVEL de scolarizare trebuie obtinut ?

  Multumesc ,astept un raspuns .

  1. Buna ziua,
   Nivelul de specializare se refera la durata in ore a cursului pe care l-ati urmat si pentru ISCIR nu are relevanta. Stivuitoristul nu este diferentiat pe niveluri,el poate manevra stivuitoare de orice capacitate, doar in urma unei instruiri si examinari efectuate de catre RSVTI-st, care face extindere la un stivuitor de capacitate mai mare decat cel pe care v-ati specializat initial.

 5. Buna ziua,as dori sa stiu dupa efectuarea cursului in vederea autorizarii RSL IP ,unde se trimit actele ?

 6. Buna ziua,

  Dosarul in vederea autorizarii ca RSL, din 02.12.2013 (conform Ordinului Inspectorului de Stat Sef) se depune la ISCIR CENTRAL (personal sau prin posta), unde se da si examenul. Autorizatiile eliberate sunt trimise la I.T. ISCIR, de unde se pot ridica. Doar dosarul in vederea prelungirii autorizatiilor de personal tehnic de specialitate se depune la I.T. ISCIR.

  Toate bune,

 7. Buna dimineata,
  Pagina “Intrebari-Raspunsuri” nu o pot accesa. Este vre-o problema de la mine sau la dvs. de nu merge?
  Multumesc,

 8. Buna ziua,

  Eu pot accesa pagina de “Intrebari-Raspunsuri ” dar nu pot posta intrebari.

  Va roga sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare:

  Un lacatus mecanic care a lucrat 10 ani intr-un atelier de verificari tehnice periodice la butelii pentru gaze comprimate si lichefiate conf. C5/2003, sub coordonarea personalului tehnic RSL autorizat ISCIR poate sa participe la cursuri si la examenul de autorizare in vederea obtinerii atestatului ca RSL?? Mentionez ca acesta are diploma de maistru din anul 2009.
  In ordinul 165 /2011 art.26 alin 4 se specifica vechimea in specialitate si de min 2 ani pentru studii superioare respectiv 5 ani pentru studii medii.

  Multumesc,

  Adi

  1. RSVTI si RSL au sarcini cu totul diferite:
   RSL – Responsabil cu supravegherea lucrarilor- este specialistul angajat al unei societati autorizate, ce efectueaza servicii de montare, reparare catre terti.
   RSVTI – Responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor – este angajat (sau presteaza pe baza de contract) de societatea care detine instalatiile si le supravegheaza- verifica periodic pe durata exploatarii acestora. Instruieste periodic personalul deservent.

 9. Daca un stivuitorist trece sa lucreze pe un stivuitor cu o capacitate mai mare de ridicare (decat cel pe care s-a specializat initia, ca exemplu, trece de la 2.5 TF la 10 TF), dupa instruire, examinare de catre RSVTI, acesta face un PV de trecere de lucru pe un stivuitor de alta capacitate.Aceasta modificare de categorie, trebuie trecuta pe spatele talonului la “Extindere de autorizatie” ?

 10. Sunt RSVTI autorizat.
  Sunt inregistrat ca PFA.
  Pot fi RSVTI la o firma cu Contract Prestari servicii sau obligatoriu sa fiu angajatul firmei?
  Mai ales dupa renumita OUG cu plata contributiilor la salariul minim indiferent de fractiunea de timp de lucru!!!!

  1. ISCIR nu autorizeaza PFA ca prestator de servicii de RSVTI, doar persoane fizice si SRL +SA.
   Din cate stiu mai sunt in tara RSVTI-sti, care presteaza activitatea de RSVTI cu Contract de prestari de servicii pe PFA.
   Intra pe facebook in Comunitatea RSVTI-stilor. Acolo poti afla raspunsuri la toate intrebarile.

 11. Buna ziua,
  Am devenit responsabil cu supravegherea lucrărilor la instalaţii de ridicat, si m-ar interesa daca ma puteti ajuta cu un model de proces verbal cu instruirea tehnicienilor/test grila pt testarea tehnică a personalului.
  Multumesc!

  1. Buna ziua,
   Va recomand sa instalati in calculator, programul ExpertRSVTI.
   Il puteti utiliza gratuit timp de 3 luni.
   Acolo gasiti modele de teste pentru toate meseriile si suporturi de curs.
   Pentru instalare, accesati http://www.expertrsvti.ro si downloadati manualul de instalare si lucru, de pe pagina Download.
   Daca nu va descurcati, va rog sa ma sunati la 0741078919

 12. Buna ziua!
  Societatea unde lucrez intentioneaza sa obtina autorizatia de revizie/intretinere mecanisme.
  Exista posibilitatea ca sa autorizeze ca RSL-IR o persoana din angajatii proprii?
  Persoana indeplineste conditiile cerute dar ne lovim de acea adeverinta ce trebuie eliberata de angajator privind vechimea in munca.
  De asemenea, daca exista pe undeva o lista cu RSL – persoane fizice autorizate.
  Multumesc anticipat!

 13. Buna ziua,
  Desigur ca puteti autoriza RSL dintre angajatii proprii. Adeverinta de vechime, o elibereaza societatea Dvs.
  Avand in vedere ca RSL, nu este o meserie “liberala”precum RADTP sau RSVTI, nu veti gasi o lista a acestora. Fiecare dintre RSL, figureaza pe Autorizatia unei societati.

  1. Buna ziua!
   Multumesc de raspuns.
   In adeverinta de vechime pe care o cere ISCIR-ul trebuie specificata vechimea in munca in domeniul pentru care se solicita autorizarea.
   Societatea nefiind autorizata inca, nu cred ca poate elibera o astfel de adeverinta. Se poate pune intrebarea “cum a desfasurat activitatea respectiva daca nu erai autorizat pentru asa ceva?”. Parerea mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *