Nu e de joacă! Echipamentele pentru spații de joacă

Cea mai veche Prescriptie tehnica, în vigoare de 20 de ani, este PT R19-2002: CERINŢE TEHNICE DE SECURITATE PRIVIND ECHIPAMENTELE ŞI INSTALAŢIILE MONTATE ŞI UTILIZATE ÎN CADRUL PARCURILOR DE DISTRACŢII ŞI SPAŢIILOR DE JOACĂ

Echipament pentru spaţii de joacă = echipament pentru agrement, acţionat exclusiv prin greutatea sau forţa fizică a omului, destinat pentru a fi utilizat în special de copii, pe un spaţiu de joacă, temporar ori permanent.

În această categorie intră banalele leagăne, balansoare, scaune puse pe arcuri, etc. care se găsesc în parcurile din localităti.

Am folosit în acest articol informații din prescripția tehnică R19-2002, din HG Nr. 435 /2010 si din Legea Nr.49/2019, pentru modificarea și completarea Legii nr.64/2008

Dacă ai norocul să fii RSVTI-st al unei primării, atunci sunt mari șanse să ai în supraveghere cel puțin un spațiu de joacă pentru copii.

Conform Anexei nr.4 punctul 13, din Legea 49/2019, la echipamentele pentru spaţii de joacă verificările tehnice în utilizare sunt efectuate de către persoane fizice şi juridice autorizate ISCIR, adică de catre RSVTI.

Iată, pe scurt, ce trebuie să știi:

  • Echipamentele trebuie să fie instalate de firmă autorizată ISCIR. Producătorul poate efectua montarea fără a necesita autorizare din partea ISCIR.
  • Echipamentele trebuie să fie însoțite de următoarea documentație:

a) cartea echipamentului/instalaţiei – partea de construcţie și partea de montaj
b) procesul–verbal cu rezultatele încercărilor de casă;
c) instrucţiuni de întreţinere.
e) declaraţia de conformitate.

  • Echipamentele trebuie să fie inscripționate cu următoarele date: Denumirea echipamentului, Codul de identificare, Seria, Anul de fabricare, Producător/reprezentant autorizat al producătorului/importator cu adresa sediului și datele de contact, Caracteristicile tehnice, după caz: – limita de vârstă pentru utilizarea echipamentelor, greutatea maximă admisă, înălţimea maximă admisă, numărul maxim de utilizatori admis, viteza maximă admisă a echipamentelor de agrement.
  • Intreținerea si reparațiile se efectuează de către societăți autorizate ISCIR.
  • La sfârșitul perioadei de viață date de producător, durata de viață poate fi prelungită prin „Expertiză” (pe scurt)
  • Fiecare echipament trebuie să aibă un Registru de supraveghere.
  • Echipamentul nu poate fi dat în folosință, fără ca RSVTI să faca P.V. de admitere în fucționare.

Ce trebuie să știi, este că ISCIR a transmis adrese către primării, prin care acestea sunt atenționate în legătură cu respectarea legislației pentru echipamentele din spațiile de joacă. Asta poate însemna că în viitor, ISCIR va avea și o actiune de control privind respectarea acestor prevederi:

Știu că nu va fi ușor să convingi primarul, că unele echipamente din spațiile de joacă, nu mai pot funcționa, deși sunt aparent în stare bună, doar pentru faptul că au fost executate sau montate de societăți neautorizate, sau că au depășit durata de viață.

În prezent nu știu să fie autorizate societăți care să facă expertize. (Cel puțin, pe www.iscir.ro nu există afișate societati autorizate pe R19/2002)

PS. Daca dorești să administrezi mult mai simplu și mai ușor aceste echipamente, dar și orice alte echipamente sau personal deservent, folosește programul informatic ExpertRSVTI. CHIAR MERITĂ!

www.expertrsvti.ro

Lasă un răspuns