Moderna telecabina de pe varful Zugspitze, a suferit un accident.

Scriu acest articol din Germania, zona Bavariei, unde petrec cateva zile minunate impreuna cu niste prieteni dragi, stabiliti aici.

Sambata aveam in program o excursie in zona lacului Eibsee si implicit o urcare pe varful Zugspitze, cu una din cele mai moderne si totodata cea mai mare telecabina din lume.

Telecabina de pe malul lacului Eibsee, a fost data in folosinta in urma cu noua luni, are cel mai lung traseu suspendat intre stalpul intermediar (ce are inaltime de 127m)  si statia din varf, mai mult de 3.200 metri.

Traseul total masoara 4.500 metri, cu o diferenta de nivel de 2.000m. Telecabina a costat peste 50 milioane de euro si este considerata un record mondial de tehnologie.

Cele două telecabine ale instalatiei, pot transporta 580 de pasageri pe oră și astfel, pot urca pe varf, peste o jumătate de milion de vizitatori pe an. Impresionant!

Cand am ajuns pe malul lacului, am avut surpriza sa aflam , ca in urma cu aprox. doua saptamani, mai precis in 21 sept.2018, telecabina a suferit un accident, si este nefunctionala.

Ce s-a intamplat:

Accidentul a survenit in afara programului, in jurul orei 18,  in timpul efectuarii pregatirilor pentru un exerciciu de salvare. Lantul electro-palanului ce pregatea coborarea custii de salvare s-a rupt, iar cusca de salvare a scapat necontrolat din statia de pe varful muntelui, a alunecat tot mai repede pe cablu si a lovit in plin cabina telecabinei, care se afla mult mai jos.

Din fericire, in telecabina nu se aflau persoane in momentul impactului.

In urma cu doua zile s-a reusit coborarea telecabinei avariate. Desi nu se stie in prezent cand se va repune in functiune telecabina, cel mai optimist termen este luna decembrie, inainte de Craciun.

M-a surprins ca acest accident s-a putut intampla in Germania, tara specialistilor rigurosi si  foarte bine pregatiti, si la o instalatie ce inglobeaza cea mai inalta tehnologie.

Cercetarile sunt in curs, comisia constituita impreuna cu TUV, vor stabili cine se face vinovat de acest accident, daca a fost vorba de o gresala de proiectare, de executie, sau o nerespectare a procedurilor specifice.

E foarte bine ca nu a fost nimeni ranit in accident, dar pagubele materiale si pierderile de exploatare, sunt considerabile.

Fotografia de mai jos, am facut-o de pe puntea metalica de pe lac, iar pe munte, se observa cablul telecabinei si stalpul intermediar.

Varful Zugspitze, (unde ajunge telecabina) cu altitudinea de 2962 m față de nivelul mării, este vârful cel mai înalt din Alpii Răsăriteni, ai Germaniei. Masivul Zugspitze se află la sud-vest de Garmisch-Partenkirchen, Bavaria și la nord de Tirol. Partea de vest este travesrsată de granița dintre Germania si Austria.

Pana la repunerea in functiune a telecabinei, pe varful Zugspitze se poate ajunge, in continuare cu trenul montan.

 

Lasă un răspuns