Dac
a esti un RSVTI-st la inceput de drum, acest articol iti va fi de folos.
Sunt Operator RSVTI din anul 2007, absolvind unul din primele cursuri organizate după apariția Ordinului inspectorului de stat șef al ISCIR nr. 333/2006 pentru aprobarea Procedurii privind autorizarea operatorilor RSVTI.
Îmi amintesc și acum, cât de bulversat și speriat am plecat după absolvirea acestui curs, având în mână diploma de absolvire, cu care m-am prezentat la ISCIR pentru a îmi ridica prima Autorizație.
Domnul Alexandru Păcurar, formator expert, jurist al ISCIR in acea vreme, ne-a predat partea de legislație. O mare parte din timpul alocat, a vorbit doar despre răspunderea RSVTI-stului în diverse cazuri. A insistat foarte mult pe partea de accidente, exemplificate cu multe fotografii horror.
Ce să mai zic, ne-a băgat tuturor spaima în oase, astfel că vreo săptămână am visat doar stivuitoare răsturnate și anchete cu procurori.
Așa că, dacă ai absolvit de curând, știu foarte bine cum te simți, mai ales după ce te vezi în mână cu Decizia de RSVTI-st.
Stai la birou și te întrebi de unde să o apuci. Ți-e frică că nu o să te descurci cu toate obligațiile și sarcinile despre care ai auzit la curs. Mie, acum, mi se par extrem de puține cele două zile de curs, pentru cât de complexă este această meserie și pentru răspunderea enormă pe care o are un RSVTI-st.
Să revin la tema articolului și să vedem cu ce trebuie să începi:
Ai fost numit prin Decizie, RSVTI-st, ai anunțat ISCIR că vei fi RSVTI-st la această societate. Ar trebui să depui la ISCIR Lista instalațiilor ce intră sub incidența Legii 64, dar încă nu ai inventariat instalațiile, așa că nu ai ce listă să depui. Ai cerut o păsuire. 🙂
Fostul RSVTI-st, a fost dat afară și a șters toate fișierele din calculator. (Caz real, întâlnit de mine în urmă cu două săptămâni)
- Începe cu Inventarierea secțiilor sau subunităților în care vei avea de lucru.
– Încearcă să intri în posesia a cât mai multor documente ce țin de activitatea ta. Registrele cu listele instalațiilor, Cărțile ISCIR ale instalațiilor, etc.

– Dacă ești norocos, este posibil să ți se arate un dulap, unde vei găsi, ordonat sau nu arhiva ce ține de ISCIR. Inventariaz-o pe categorii: Documentație generală, Instalații sub presiune, Instalații de ridicat, Personal deservent autorizat si Personal auxiliar de desrvire.
– Identifică fiecare secție care utilizează instalații ce intră sub incidență ISCIR. Ia legătura cu șefii secțiilor, prezintă-te și explică-le că tu vei răspunde de acum înainte de supravegherea instalațiilor și a deservenților acestora. Explică-le că e un domeniu foarte important, că trebuie să fi informat despre tot ce se întâmplă în această zonă, că nu are voie să facă reparații neautorizate, nu are voie să folosească improvizații sau deservenți neautorizați.
- Treci la inventarierea, pe teren, a instalațiilor și a deserventilor
– Solicita șefilor de subunități, să îți dea în scris, oficial, o listă a instalațiilor de ridicat și sub presiune, pe care le are în parohie. (De ce am subliniat, în scris: Tu, ca nou venit nu o să poți intra prin toate „boacazele” să cauți transpaleți sau compresoare cu recipienți și nici nu e indicat să faci acest lucru. Poziționează-te de la început ca o autoritate! (Ești Responsabil ISCIR, ce naiba!) nu ca un subordonat al șefului de secție.
– Solicita-le să îți dea lista deserventilor autorizați de ISCIR (cei cu carnet: stivuitoriști, fochiști, liftieri, macaragii, etc) și lista actualizată a personalului auxiliar de deservire. (manevranți, legători de sarcină)
- Înapoi la birou.
– Dacă ai găsit Registrele instalațiilor, confruntă fiecare registru cu listele primite din secții și fă completările și actualizările necesare.
– Dacă nu, întocmește cele două registre de la zero, luând capul de tabel din Anexa 9 a Ordinulului Nr. 130/2011, completat si modificat, Registrele se pot ține și electronic, în formate Word sau Excel. O altă metodă și mai bună, este folosirea programului ExpertRSVTI.
– Pentru a completa numerele de fabricație, identifică pe teren fiecare instalație din lista primită de la Șefii de secții, caută Placa de timbru a instalatiilor și notează pentru fiecare instalație numarul de fabricatie, anul de fabricație, (notează, în plus cât mai multe date poți: Producătorul, scadența verificării, etc)
– Trebuie să știi să triezi instalațiile în cele două registre, în funcție de tipul, parametri și locul de funcționare a acestora.
De exemplu: Un electropalan cu sarcină maximă de 1000 kg va fi înregistrat în Registrul instalațiilor supravegheate de RSVTI, iar un electropalan cu sarcină maximă de 1.500 kg, va fi înregistrat în Registrul instalațiilor supravegheate de CNCIR. (Doar dacă funcționează în subteran, se va trece tot în primul registru)
– Este o operațiune dificilă trierea instalațiilor, pentru un RSVTI-st începator, deoarece trebuie să verifici încadrarea instalației în Prescripția tehnică și apoi, în funcție de parametri să stabilești în care categorie se încadrează. Folosind programul ExpertRSVTI, lucrurile se simplifică, deoarece este de ajuns să introduci în program parametri instalației și Programul încadrează automat instalația acolo unde trebuie.
- Acum poți trimite la ISCIR, Lista instalațiilor ce intră sub incidența lor.
– Fă acest lucru împreună cu o Adresă de înaintare și la predare, mulțumește pentru păsuire.
- Verifică dacă fiecare instalație are documentația necesară (Cartea tehnică, Autorizație de funcționare valabilă, documentație de montaj, etc)
– Dacă ai moștenit Dulapul cu documente, atunci probabil că lucrurile sunt oarecum în ordine, dar dacă nu găsești documentațiile tehnice ale instalațiilor, atunci trebuie să te ocupi de refacerea acestora. Va trebui să iei legătura cu un RADTP pentru refacerea documentațiilor tehnice și să faci o solicitare (rugaminte) la CNCIR să îți dea o listă a instalațiilor care sunt înregistrate la ei. O să vezi atunci și scadențele fiecărei instalații.
– Pentru instalațiile cu durată de viață depășită, solicita unei firme autorizate să facă „expertize” instalațiilor – Verificări tehnice utilizare pentru investigații/examinări cu caracter tehnic.
- Verifică, la fiecare loc de funcționare, dacă sunt afișate instrucțiunile de lucru.
– Toate instalațiile trebuie să aibă afișate, în apropierea locului de funcționare, instrucțiunile tehnice specifice, pentru utilizarea în condiții normale a instalației/echipamentului. Instrucțiunile trebuie să cuprindă măsurile ce trebuie luate în caz de avarii, întreruperi sau dereglări ale instalației/ echipamentului și ale proceselor în care acesta este inglobat.
– Pentru instalațiile care nu au afișate aceste instrucțiuni, trebuie să te ocupi de elaborarea acestora, în concordanță cu ce este prevăzut in cartea instalației.
- Verifică, ca fiecare instalație să aibă un Registru de supraveghere.
– Toate instalațiile de ridicat si o parte a celor sub presiune trebuie să aibă un Registru de supraveghere. Chiar banalele transpalete hidraulice cu acționare manuală, trebuie sa aibe un Registru de supraveghere.
– După ce te asiguri că toate instalațiile au un Registru de supraveghere, predă-l persoanei care exploatează instalația, pe bază de P.V. (nu este impus de ISCIR Procesul Verbal, dar altfel nu ai nici o dovadă că ai predat cuiva registrul de supraveghere) și asigură-te că deservenții au înțeles când și ce trebuie să scrie în aceste registre.
– La instalațiile mai complexe: macarale, Poduri rulante, stivuitoare, deserventul autorizat trebuie să scrie în registru zilnic (sau ori de câte ori folosește instalația), pe când la instalațiile mai simple ( ex. transpaleti hidraulici cu acționare manuală) trebuie scris în Registru doar când sunt constatate defecțiuni sau funcționare anormală.
- Verifică, ca fiecare instalație să aibă un contract de intretienre și revizii tehnice, încheiat cu o firmă autorizata ISCIR.
– Nu va fi ușor să convingi patronul că trebuie să aibă contract de întreținere pentru toate instalațiile, indiferent de complexitate, așa că, dacă nu vrea să intocmească contractele, trimite-i un e-mail sau o adresă scrisă, în care îi scri că deținătorii de instalații sunt obligați să dețină astfel de contracte. Altfel, in caz de accident o sa te convingi ce memorie proasta poate avea patronul tău, care nu va recunoaste ca l-ai informat de obligațiile pe care le are.
- După ce termini cu instalațiile, treci la verificarea și instruirea deservenților
– Începe cu deservenții care sunt autorizați de ISCIR: macaragii, stivuitoriști, liftieri, mecanici troliști, fochiști, laboranți, automatiști cazane, îmbuteliatori sub presiune, operatori umplere recipiente GPL.
– Verifică ca toți să aibă Autorizația ISCIR și Talonul vizat pe anul în curs. Pentru cei care nu au viză valabilă, organizează de urgență instruirea și testarea acestora.
– Ține evidența scadențelor, astfel încât, înainte de expirare, să poți organiza instruirea anuală și testarea, apoi vizarea anuală a talonului. Încearcă să grupezi datele de vizare a taloanelor, astfel încât să nu faci lună de lună instruirea câte unui stivuitorist. Cheamă la instruire stivuitoriștii cărora le expiră autorizarea în următoarele două trei luni, astfel îți vei ușura munca.
– Procedează la fel și pentru personalul auxiliar de deservire: (manevranți, legători de sarcină, fochist cazane cat. E) cărora, în urma instruirii și a testării, le vei elibera o Adeverință.
– Poți să faci toată această activitate, manual, folosind evidențe în Word sau Excel, dar mult mai bine, mai rapid și mai simplu, o poți face folosind Programul ExpertRSVTI. Tot acolo găsești și suporturi de curs pentru instruirea anuală pe diverse meserii, dar și modele de teste de examinare.
Sfat: Nu trebuie neapărat cumperi o licenta a programului ExpertRSVTI, pentru beneficia de cursuri și teste de examinare, poți downloada gratuit programul pentru 30 de zile, timp în care poți să îți salvezi în calculator, toate suporturile de curs si testele de examinare.
- Dacă ai ajuns la punctul 10, ce a fost greu a trecut.
– De acum ai de făcut doar sarcinile curente: supravegherea instalațiilor la termenele prevăzute de reglementări, instruirea și supravegherea personalului deservent.
Pentru a fi un RSVTI-st eficient, foloseste programul ExpertRSVTI.
detalii pe: www.expertrsvti.ro
Dacă încă nu ne-ai găsit pe Facebook, te poți alătura acum grupului închis – Comunitatea RSVTI-știlor. În prezent suntem înscriși 375 de membri.
Fă o solicitare și îti voi da acces la acest grup.
SUCCES ÎN ACTIVITATE!
…. și nu uita: Nu sta degeaba, că degeaba stai.
Un comentariu la „Ce aș face eu, dacă aș fi un RSVTI-st la inceput de drum…”
Buna ziua! Sunt absolvent promotia 1996 a Facultatii de Tehnologia Constructiilor de Masini, specializarea Constructii Masini , din cadrul Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi.
Va rog frumos daca ma puteti sprijini cu informatii privind conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru a deveni inspector RADTP-IR (Responsabil cu avizarea documentaţiei tehnice preliminare de montare/reparare la instalaţii de ridicat, unde pot face cursuri, ce pregatire anterioara imi trebuie etc.! Multumesc