Esti autorizat ISCIR. Crezi ca poti sa stai linistit?

oxygen
Butelii – Sub incidenta ISCIR

Ma gândeam zilele trecute, despre ce subiect sa scriu următorul articol, când suna Marius, unul dintre prieteni, proprietar al unui SRL ce îmbuteliază oxigen. Chiar ma gândisem la el în urma cu putina vreme, în timp ce vizionam la Tv un articol cu un accident petrecut la Brașov  în timpul manipulării unui tub cu oxigen.

De ani de zile, de când am preluat prima funcție de conducere la o firma de construcții, ma afectează mult mai mult decât înainte, toate știrile ce relatează accidente de munca. La fel și acum, mai ales ca de aceasta data se vorbea de ISCIR, de RSVTI și de respectarea normelor și a prescripțiilor tehnice.

 Marius îmi spune ca tocmai a vorbit cu un coleg de breasla de la alta firma  ce lucrează cu tuburi sub presiune, coleg care fusese controlat de inspectorii ISCIR, și căruia i se suspendase activitatea.

Motivul suspendării : avea expirata autorizația de RSL. Din neatenție  a uitat cât de repede trec cei doi ani, timp în care trebuie parcurs un nou curs de instruire.

Aceasta discuție m-a pus pe gânduri și m-a făcut sa iau la purecat dosarele cu autorizațiile celor doua firme ale mele, Macarale SRL și Madis Serv SRL.

Avem “o grămadă  de autorizații,  deoarece desfășurăm mai multe activități în care suntem autorizați câțiva RSL-isti, ( pe IR și pe IMSP) mai multi RSVTI-sti, doi RADTP, doi RADTE pe domeniul IR.

Surpriza nu a întârziat:  Autorizația mea de RSL -IMSP era expirata din aprilie, deși ii zisesem la telefon lui Marius ca eu am fost la curs anul trecut în vara.

Incredibil ce repede trece timpul. Daca si ai nenorocul sa fii singurul RSL din firma, necazul poate fi mare. Te poți trezi cu contracte neonorate, cu penalizări, cu salarii neplătite la timp.

Sigur, exista și soluția de urgenta : “Suna un prieten” și angajaza-l urgent pana ce prinzi primul curs. Ce conteaza ca e la Iasi si tu esti din Craiova, principalul e sa te vezi, din nou, cât mai rapid cu autorizația pe firma reînnoita.

danger
Autorizatii ISCIR

Asa ca, draga colegule de breasla, da fuga la dosarele de autorizare și verifica data expirării autorizațiilor. E valabil si pentru tine ca RSL, RSVTI, RADTP, RADTE, dar si pentru personalul pe care îl “păstorești”: fochist, macaragiu, stivuitor-ist sau legător de sarcina.

Nu uita: Nu sta degeaba, ca degeaba stai.

PS: Lasa si un comentariu sub articol, sa știm și noi dacă ești cu toate autorizațiile la zi, sau ai găsit și vreuna depășita.

0 comentarii la „Esti autorizat ISCIR. Crezi ca poti sa stai linistit?

 1. Ma bucur ca ati scris acest articol. Sper sa fie la fel de bine primit de toata lumea. Desi stiam ca autorizatia mea este inca in termenul de valabilitate, mi-ati dat totusi un fior rece pe sira spinarii.
  Posed autorizatie RSVTI valabila pana la 11.06.2016. Am facut cursul de operator RSVTI, modulul B (pentru prelungirea valabilitatii autorizatiei) inca de anul trecut, insa mai greu a fost cu obtinerea autorizatiei, mai exact cu intrarea in posesie a autorizatiei, deoarece Inspectia Teritoriala ISCIR s-a mutat din Galati la Bacau si astfel drumul hartiilor si asa destul de anevoios a devenit acum mult mai dificil.
  Personal, recomand tuturor marcarea oricaror date importante (intalniri, liste “de facut”, date scadente, memento-uri, etc) si in telefon, pe langa clasica “agenda de lucru”.
  O zi buna, spor in toate si fara evenimente.

 2. Salut George,
  E OK ca ai autorizatia valabila pana in 2016. Ai grija ca prelungirea se face inainte ca aceasta sa expire, si atunci trebuie sa ai inca un modul B de instruire efectuat.

 3. Da, intradevar asa este. Eu sunt RSVTI, RSL – IMSP, RTEND, personal autorizat pentru examinari nedistructive NLT si in fiecare an trebuie sa fiu atent fiindca am unul sau doua examene la ISCIR. Nu mai vorbesc de cursuri. La ultimul curs de RSL – IMSP s-a promis ca ne elibereaza atestatul pe o perioada de 4 ani dar nu a fost asa. Fiind din Rm. Valcea deja imi este greu sa vin la Bucuresti pentru depunere dosar, examen, eliberare atestate. Cred ca dupa regionalizare o sa mutam locatia. Pana sa apara CNCIR apartineam de Pitesti. In viitor vom vedea. Stiti mai multe de evenimentul cu explozia buteliei de oxigen?

  O zi buna,
  Adrian

 4. Salut Adrian,
  Multumim de aducere aminte, ca ne trezim la un eveniment nedorit ca suntem posesorii de autorizatii expirate.
  Am verificat si eu valabilitatea autorizatiei mele de RSVTI si expira in martie 2015.
  La anul, in 2014 trebuie sa mai fac un curs modul B.
  In rest, sunt la zi cu autorizarile personalului de deservire a instalatiilor de ridicat si sub presiune.
  O zi buna, Ionel

 5. stie cineva daca se fac in continuare cursuri pentru prelungirea atestatului?eu nu cred ca e corect.normal ar fi sa dai un examen la prelungirea autorizatiei.ca se modifica legi in toate domeniile dar nu se face facultatea odata la 10 sau15 ani,sau se da examen pentru permis de conducere de cate ori apare ceva nou in codul rutier.nu credeti ca am dreptate?iar cu autorizatiile ai dreptate,uitam cateodata de prelungirea lor.va salut!

 6. Da, trebuie urmat cursul, inaintea participarii la examenul organizat de IT ISCIR.
  Comparand cu codul rutier si cu facultatea , ai dreptate. Pe de alta parte, cred ca mai sunt domenii reglementate unde se cere scolarizare periodica. Oare in gaz , cum e cu autorizarile?

 7. Pentru jaga44

  Daca se doreste prelungirea atestatului personalului tehnic de specialitate, eu cred, ca daca se obtine Atestatul conform Ordinului 165/2011, nu mai este necesar sa se participe la cursuri. In sectiunea 5 din acest ordin sunt mentionate conditiile pentru prelungirea valabilitatii atestatului personalului tehnic de specialitate si nu apare dovada participarii la programul de instruire. Asta cu conditia sa nu mai apara alt Ordin. Daca ma insel va rog sa imi spuneti.

  Adrian

  1. Am citit ordinul 165 din 4 iulie 2011 in care se spune ca pentru prelungirea atestatului personalului tehnic de specialitate este nevoie doar de participarea la un curs de instruire si de depunerea documentatiei cu 30 zile inaintea expirarii atestatului.Asa e OK.Nu trebuie sa mai dai examen.Multumesc pentru corespondenta.Mi ai fost de un real ajutor.O sa i deschid ochii si RSVTI uliu meu ca e cam dus cu pluta .Ma trimite la examen din 2 in 2 ani de vreo 8 ani si eu lucrez ca RSL din1992. Salutari!

 8. Bineinteles ca colegul meu ce detine functia de rsl-ir a uitat cand ii expira atestatul si acum ne-am trezit ca expira in mai putin de 30 de zile! Dupa ce merge la cursul de rsl, va trebuii sa depuna la iscir documentatia pentru atestare rsl sau pentru prelungire a valabilitatii?

  1. Daca depune actele la ISCIR inainte de expirarea autorizatiei, poate sa solicite prelungirea autorizatiei. In acest caz urmeaza cursurile Modulului B. daca nu mai are timp sa depuna actele la ISCIR inainte de expirarea autorizatiei, atunci va trebui sa faca autorizarea din nou.
   (Ordinul 130/2011, Art.22)

 9. Unde pot gasi macar un model de “memoriu de activitate pentru perioada de valabilitate a atestatului din care să rezulte desfăşurarea activităţii pentru care a fost obţinut atestatul anume RSL-IR”, care va trebui atasat la dosarul pentru ISCIR.

  Va multumesc.
  Cu stima
  Raul Patrut

  1. Raul, nu ai nevoie de model, pune titlul Memeoriu de activitate, dedesubt perioada pentru care faci memorul si scrie: in calitate de RSL-IR, in perioada mentionata, am desfasurat urmatoarea activitate:
   – Am supravegheat lucrarile de montaj pentru urmatoarele tipuri de masini de ridicat….
   – Am supravegheat lucrari de intretinere si reparatii pentru …. Dintre cele mai importante amintesc:
   – …
   Mentionez ca in aceasta perioada, activitatea s-a desfasurat normal, nu am avut evenimente deosebite si nu s-au inregistrat avarii sau accidente.
   Am inregistrat lucrarile efectuate in Registrele de supraveghere ale masinilor de ridicat.
   Toate lucrarile efectuate sunt inregistrate in Registre, conform prescriptiilor tehnice aplicabile.

   Data , numele, semnatura…

 10. In Spania pe baza carnetului b cu doua ore de preventie la locul de munca am condus motostivuitor.La noi de ce se cere atestat obligatoriu? In plus nici nu exista in orice oras resedinta.Aici e vorba de bani in plus si cheltuieli mai mari din partea celui interesat.Eu sint din Craiova si trebuie sa vin la Iasi,Bucuresti sau nu mai stiu unde.Cum facilitati aceste cheltuieli inoportune?!

  1. In fiecare tara din UE, sunt norme specifice de instruire si autorizare pentru instalatiile supuse supravegherii ISCIR.
   ISCIR va echivala carnetul din Spania, dar pentru maxim un an.
   Daca vrei sa continui in Romania sa lucrezi ca stivuitorist, va trebui sa iei legatura cu o firma care organizeaza cursuri.
   Din cate stiu sunt firme si in Craiova asa ca nu va trebui sa cheltui cu deplasarea.

 11. Eu am autorizatie de RSL si RSVTI. Din luna martie am preluat si sarcinile RSVTI dar ma interesa daca pot detine ambele functii in societatea la care sunt angajat, dat fiind faptul ca sunt trecut in autorizatia de reparatii pe IR din 2012. Am tot citit dar nu am gasit nimic care sa-mi interzica asta. Am dreptate?

 12. In principiu nu sunt activitati care sa se excluda una pe alta. Dar nu este in regula sa semnezi ca RSL si, pentru aceeasi lucrare sa verifici tot tu in calitate de RSVTI,

 13. Am inteles. Ramane singura solutie sa se autorizeze alt coleg ca RSL si sa modific in autorizatie. Pana atunci sper sa nu ma traga de atentie cineva 🙂
  Multumesc si o zi buna,

 14. Draga Emil . Fiind si eu in aceasta situatie am pus aceasta intrebare unui expert ISCIR la un curs RSL-IR cu aproximativ o luna in urma si a mi-a raspuns ca nu este nici o problema ca semneaza aceiasi persoana puntru ambele ( RSVTI si RSL-IR ) pentru ca nu este precizat nicaieri asa ceva, asa ca se poate lucra cu ambele. O zi frumoasa.

 15. Buna ziua
  Va rog sa-mi explicati si mie ce trebuie sa contina un memoriu de activitatea pentru RVT aferent PTA1 si RSL tot pentru PTA1
  Multumeasc pentru ajutor

 16. Am atestat RSLvalabil, nu am desfasurat activitate. Ce demersuri trebuie facute pt. prelungirea atestatului, inca pt. 2 ani.
  Va multumesc.

  1. Trebuie sa urmezi un nou stagiu de instruire ca RSL. Apoi depui la ISCIR un memoriu de activitate, ( chiar daca nu ai profesat), diploma de la curs, Atestatul vechi, si parca un Cv.

 17. Am o intrebare :memoriul de activitate pentru perioada de valabilitate a atestatului din care să rezulte desfăşurarea activităţii pentru care a fost obţinut atestatul este tipizat sau insiram noi activitatea avuta ??
  Multumesc anticipat.

 18. Buna ziua,
  Ma numesc George si sunt un instalator autorizat (atestate) de: centrale termice, instalatii sanitare, instalatii civile de gas, panouri solare, deci tot ceea ce inseamna instalatii sanitare pt. o resedinta in Italia! Ma intrebam, pentru a deschide un SRL in Romania in domeniu, cu toate autorizatiile necesare, ce ar trebui sa fac! In acest momen, detin o firma de instalatii si amenajari interiore in IT, dar sincer as vrea sa ma intorc in tara si sa continui ceea ce stiu sa fac? Va multumesc anticipat!

 19. Buna ziua,
  Admiterea functionarii periodic in exploatare a platformei foarfeca haulotte compact 12, cu capacitatea de incarcare 350 Kg, se face de catre RSVTI ? sau de catre ISCIR?

  Multumesc !

  1. De la intrarea in vigoare a Legii 64, actualizata in 2019, ISCIR efectueaza autorizarea platformelor, iar CNCIR efectueaza V.T.P.

   Pentru a primi in continuare raspuns la intrebari, te rog alatura-te Comunitatii RSVTI-stilor, de pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *