ISCIR, în prescripțiile tehnice, nu detaliază cine se ocupa de supravegherea instalațiilor în cazul în care acestea sunt închiriate.
Exemplu, in PT R1-2010 se spune:
Art. 34 (1) În vederea aplicarii prevederilor prezentei prescriptii tehnice, privind siguranta în functionare a masinilor de ridicat, detinatorii/utilizatorii trebuie sa asigure regimul de
supraveghere prin RSVTI.
Ca urmare a unei întrebări puse de Eugen, dar și a situațiilor întâlnite de mine, m-am gândit sa scriu un articol referitor la situațiile în care deținătorul si utilizatorul unei instalații sunt entități diferite.
Două exemple:
- Un SRL deține o hala dotata cu pod rulant, pe care o închiriază catre alt SRL.
- O firmă de construcții închiriază o macara turn, iar în șantier mai sunt și alți subcontractanti: o echipă de fierari de la o firma, o echipa de zidari de la altă firma.
Presupunem ca furnizorul macaralei turn, Macarale SRL Sibiu, o firmă specializată în închirierea macaralelor, are un RSVTI-st propriu, firma de construcții Constructorul SA, are și ea un RSVTI-st (pentru ca mai are în dotare niște automacarale), iar sub-contractanții din șantier, nu au RSVTI-ști.
Cum procedăm în acest caz, sa fie situația clară, la fel și răspunderile și obligațiile părților?
In primul rând în contractul de închiriere al macaralei, dintre Macarale SRL și Constructorul SA, vom stipula, la obligațiile parților, ca RSVTI-stul Constructorului se va ocupa atât de supravegherea macaralei, cât și de deservirea acesteia cu personal autorizat.
RSVTI-stul , in acest caz, se va asigura ca:
- Macaraua este autorizata.
- Documentația de montaj este completa: Există proiect de montaj avizat de ISCIR IT, montatorul a întocmit Proces verbal de probe de casa și reglare limitatori, Declarația de conformitate privind montajul, PV de autorizare a macaralei pe noul amplasament.
- Macaraua este corect alimentată cu energie electrica, fără improvizații prin tabloul de organizare și este legată la priza de pământ (la dosar este buletinul PRAM)
- Sunt afișate instrucțiunile de lucru, specifice macaralei. Tăblița cu sarcina maxima a macaralei si caracteristicile principale: înălțime și lungime brat. Tăblițe avertizoare cu „accesul interzis pe macara”, „Feriți raza de acțiune a macaralei”.
- Macaragiul deservent este autorizat pentru tipul si tonajul macaralei, (un macaragiu autorizat pentru Grupa E -comandă de la sol, nu va fi admis să deservească o macara cu comandă din cabină) și are talonul cu viza aplicata
- Se va ocupa de autorizarea legătorilor de sarcină. Aceștia vor fi atât angajații societății proprii cât și angajații firmelor sub contractoare, ce vor efectua manevre de legare a sarcinii în cârligul macaralei. (Vă recomand să instruiți cât se poate de multi dintre muncitorii din șantier chiar pe toți dacă se poate, deoarece este foarte probabil ca oricare dintre aceștia sa fie desemnați sa manipuleze materiale.)
Încheiați un protocol cu firmele subcontractante, pentru a putea sa autorizați ca legători de sarcina pe angajații acestora, iar directorii firmelor respective vor face parte din comisia de examinare, alături de RSVTI.
- Verificaţi, în scris, cunostinţele legătorilor de sarcină, în urma instruirii, printr-un chestionar simplu cu cateva întrebari, unde acestia trebuie doar să bifeze câteva raspunsuri. Un model de chestionar, de legatori de sarcina, gasiti aici: CHESTIONAR
Având în vedere ca acesta este un domeniu sensibil, care poate naște unele dispute, te rog să iți spui părerea mai jos, referitoare la cine crezi ca trebuie sa efectueze supravegherea instalațiilor în cazuri particulare.
5 comentarii la „Cine supravegheaza instalatiile inchiriate?”
Am inchiriat un hotel in care avem 2 lifturi si 2 centrale termice. Cine se va ocupa de
supravegherea celor 4 instalatii, chiriasul sau proprietarul cladirii? Toate 4 au reviziile la zi, carti si tot ce trebuie.
Din articolul de mai sus am inteles ca nu este specificcat, dar as vrea sa stiu sigur.
Multumesc…
Asa e, ISCIR nu impune cine sa supravegheze lifturile, detinatorul sau utilizatorul. In mod normal, in contractul de inchiriere ar fi trebuit precizat cine va supraveghea si intretine lifturile si centralele. Cine se ocupa de intretinerea cladirii? Toate astea trebuie sa le stabiliti cu proprietarul, pentru a fi in regula. Contractul cu firma de intretinere a lifturilor cine a facut-o?
Buna ziua,
Am si eu doua probleme:
Firma la care sunt RSVTI are inchiriata o nacela careia i se termina verificarea tehnica. Eu trebuie sa o fac sau cei de la care am inchiriat?
Intrebarea 2 : Am o macara tip girafa MKS 1000 P DW, nu ridica mai mult de 1 tona , verificarea si autorizarea oamenilor o fac eu conform PT R1-2010? este nevoie ca oameni sa faca curs de macaragiu sau legatori de sarcina? … macara cu actionare manuala
Nu e nevoie de curs de macaragiu ci autorizare facuta de tine pentru manevranti si legatori de sarcina.
Nu merge chestionarul pentru legatori de sarcina