Asociatia specialistilor din domeniul ISCIR

asociatieIn orice domeniu de activitate am lucra, inscrierea intr-o asociatie profesionala poate aduce multe beneficii. Cel mai important, din punctul meu de vedere,  este acela ca o asociatie profesionala isi poate face auzita vocea in raport cu partenerul institutional care reglementeaza acel domeniu de activitate, si poate asfel influenta luarea unor decizii, ce pot aduce avantaje pentru membrii acelei asociatii.
Voi da exemplu asociatia contabililor – CECCAR si asociatia notarilor publici – UNNPR, ambele niste asociatii profesionale foarte puternice, care au influente majore in domeniile lor de activitate, in raport cu autoritatile statului.
Mai mult de atat, asociatia notarilor publici, duce o politica activa de protejare a propriilor membri, atat prin restrictionarea accesului noilor doritori de a presta o activitate similara, dar si protejarea membrilor de practicile necolegiale ce ar putea fi efectuate  de unii dintre membri. Asfel a aparut grila de preturi a notarilor publici, la nivel national, grila ce a devenit obligatorie pentru fiecare membru al asociatiei.
In domeniul nostru, al specialistilor din zona ISCIR, lucurile s-au miscat un pic mai greu.
In anul 2011, in urma unei Conferinte nationale care s-a desfasurat la Neptun, si la care au participat in jurASCIR de 25 de persoane, a luat fiinta ASCIR –Asociatia specialistilor in cazane si instalatii de ridicat. – cu sediul in Constanta, sub presidentia D-lui Traian Dragomir. Pagina de web a asociatiei este www.ascir.ro.
Dupa mai bine de doi ani, de la infiintare, informatiile de pagina web sunt destul de sarace, fara a dezvalui aproape nimic nici din activitatea acesteia, nici lista membrilor ce au aderat la asociatie.
ASPIRDe curand, am descoperit pe net inca o asociatie a specialistilor din domeniul ISCIR, cu sediul in Bucuresti, sub titulatura – Asociatia specialistilor din domeniul ISCIR, sub presedentia D-lui Radu Mihailescu
Pagina de web a acestei asociatii este www.aspir.org.ro .
Nici aceasta pagina web nu dezvaluie nimic referitor la membri inscrisi pana in prezent in asociatie, dar aici, in afara de statutul asociatiei,  se gasesc  informatii despre noutatile aparute pe pagina www.iscir.ro.
Doresc sa le spun celor din conducerea acestor asociatii, ca nu este intentia mea sa compar sau sa critic in vreun fel activitatea lor. M-as bucura daca sub acest articol ar posta cei din conducerile celor doua asociatii sa ne ofere detalii suplimentare despre asociatii si activitatile lor.
Este clar ca numai o asociatie profesionala puternica poate fi un partener credibil care sa poata sta la masa cu conducerea ISCIR, in interesul nostru, al celor care activam in acest domeniu.
Eu ma voi inscrie cu siguranta intr-o asociatie profesionala in care sa pot sa imi spun parerile si sa imi aduc aportul la imbunatatirea conditiilor in care imi desfasor activitatea, dar in prezent marturisesc ca  sunt confuz referitor la cele doua asociatii cu obiective identice.
InvitatieIn urma cu doua zile, am primit din partea ASPIR Bucuresti, o invitatie de participare ( puteti vedea invitatia AICI ) la un Simpozion cu tema „Reglementarea activitatii de verificari tehnice in utilizare pentru investigatii/examinari cu caracter tehnic”,  care se va desfasura la Tusnad, in perioada 27-29 martie 2014.
In invitatie se mentioneaza, ca a confirmat participarea si reprezentantii ISCIR, iar confirmarea este publicata si pe pagina de web a ISCIR, la sectiunea Comunicate. ( Vezi confirmarea AICI )
Si eu am confirmat participarea, si ma bucur ca voi lua parte (din cate cunosc) la prima intalnire publica, intre reprezentantii ISCIR si o asociatie profesionala din acest domeniu. In plus, tema aleasa este de o reala importanta pentru cei care efectueaza expertize la instalatiile din domeniul ISCIR, si sper sa fie o intalnire care sa  aduca reale beneficii nu numai participantilor, ci intregului colectiv care activeaza in acest domeniu.
Partea de socializare va avea de asemenea importanta ei, fiind bine stiut ca la asfel de intalniri se pot naste o serie de oportunitati de colaborare dar si simpatii si prietenii.
Scrie mai jos ce parere ai despre avantajele inscrierii intr-o asociatie profesionala, sau daca esti deja membru, ce experienta ai referitoare la activitatea asociatiei.

0 comentarii la „Asociatia specialistilor din domeniul ISCIR

      1. Buna ziua,
        Va rog sa -mi comunicati cum pot obtine o autorizatie de functionare pentru intretinere ascensoare, persoana juridica
        Daca este posibil sa-mi trimiteti un mail cu actele necesare un link de unde le pot descarca sau un nr de telefon la care sa pot suna.

        Cu stima Carmen Marin

  1. Buna ziua
    Este interesanta tema simpozionului.
    Daca va fi posibil sa publicati pentru dezbatere temele propuse de ASPIR sunt convins ca platforma dumneavoastra va avea de castigat.
    Toata stima pentru munca depusa.

  2. Stimate domnule Miclăuş Ioan Adrian,

    In primul rand doresc sa va transmit un sincer salut de prietenie si colaborare atat dvs. cat si tuturor celor care scriu sau actioneaza in sensul promovarii unor idei cu relevanta in domeniul instalatiilor sub presiune si al instalatiilor de ridicat.

    Pentru toti cei care ne desfasuram activitatea in acest domeniu crearea de catre dvs a unui suport de dialog obiectiv pe problemele reale cu care ne confruntam este una din actiunile pozitive care ne apropie/uneste ca preocupari si ne ajuta sa ne definim si sa ne promovam interesele pe specificul nostru.

    Ne bucuram ca in acest domeniu de activitate sunt persoane juridice/fizice afiliate sau nu unor asociatii/organizatii sau grupuri de initiativa care avem preocupari comune. Initiativa inseamna profesionalism, curaj, responsabilitate si trebuie respectata daca aduce progres.

    Infiintarea ASPIR este rezultatul unor discutii purtate telefonic, prin e-mail, ori prin intalniri ocazionale cu mai multi ingineri de specialitate unde am constatat ca aveam preocupari si idei comune in domeniul instalatiilor sub presiune si al instalatiilor de ridicat, dar nu ne regaseam uniti intr-o organizatie profesionala credibila care sa poarte un dialog obiectiv in primul rand cu ISCIR dar si cu alte institutii ale statului.

    ASPIR are ca scop reprezentarea, promovarea, susținerea și apararea intereselor economice, profesionale, tehnice și juridice ale persoanelor juridice si fizice care isi desfasoara activitatea in domeniul instalatiilor sub presiune si a instalatiilor de ridicat în relațiile cu autoritatile publice, cu sindicatele, cu alte asociații, cu persoane juridice si fizice, atat la nivel național cât și internațional, în concordanta cu obiectivele sale. Aceasta asociatie este rezultatul unui efort deosebit si va asigur ca reprezinta interesele obiective ale celor care isi desfasoara activitatea in domeniul instalatiilor sub presiune si al instalatiilor de ridicat participand la actiuni concrete pe specificul nostru.

    De la infiintare ASPIR a fost prezent pe scena dialogului si a intreprins actiuni clare de sustinere a unor interese comune care au vizat:
    –Secretariatul General al Guvernului (SGG) unde am fost invitati sa participam la
    Proiectul 2008-2013 numit Masurarea costurilor administrative si identificarea sarcinilor administrative aferente legislatiei in domeniile reglementate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
    Aici am avut ca propuneri
    -Eliminarea obligativităţii de reautorizare prin reexaminare la fiecare 2 ani pentru personalul tehnic de specialitate;
    -Aplicarea unui tarif unic aplicat de ISCIR de 100 [lei/ora] pentru prestari de servicii;
    -Solicitarile, documentatile trimise catre ISCIR sa fie acceptate si in format electronic;
    -Cuprinderea in grupele tehnice de lucru pentru elaborarea prescripţiilor şi a reprezentanţilor industriei, a deţinătorilor, prestatorilor autorizaţi de servicii, asociatiilor profesionale.
    –Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MECMA) prin propuneri ca acelea sustinute la SGG dar si de promovare a Prescriptiilor Tehnice PT CR2 si PT CR3 pentru un mediu concurential onest si profesional.
    –Consiliul Concurentei prin sustinerea intereselor comerciale ale societatilor autorizate ISCIR in raport cu practici neloiale de pe piata.
    –InspecĠia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si al Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) unde am reinnoit propunerile sustinute la SGG si MECMA si Consiliul Concurentei dar am prezentat si Asociatia ASPIR ca partener de dialog prin disponibilitatea de a participa in mod profesional la reglementarea activitatilor din domeniul ISCIR

    ASPIR are protocoale de lucru cu importante asociatii profesionale din Romania afiliate la AGIR (Asociatia Generala a Inginerilor din Romania) care au preocupari in domeniu:
    –Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania (AIIR) – Filiala Valahia la a carei Conferinta Internationala RCEPB din 2013 am participat prin luari de cuvant referitoare la calitatea proiectelor tehnice de instalatii care inglobeaza echipamente supuse regimului de supraveghere ISCIR.
    –Asociatia Generala a Inginerilor din Romania – Societatea Expertilor Tehnici Extrajudiciari si Consultanti (SETEC) la a carei masa rotunda referitoare la necesitatea aparitiei unui Normativ pentru proiectarea, montarea, punerea in functiune si intretinerea ’cosurilor pentru evacuarea gazelor de ardere’ am participat cu prezentarea de materiale video si propuneri concrete.

    Asociatia noastra este prezenta prin difuzarea de Comunicate in revistele de specialitate ’Tehnica Instalatiilor’ si ’Instalatorul’, are viata si pulseaza incredere in randul celor care isi desfasoara activitati in domeniul instalatiilor sub presiune si a instalatiilor de ridicat.

    Schimbarile de tot felul din jurul nostru (politice, economice, sociale, etc.) ne preocupa pe toti si de accea ne dorim alaturi parteneri de incredere in reprezentarea, promovarea, susținerea și apararea intereselor economice, profesionale, tehnice și juridice. Tinem sa afirmam ca nu incurajam si nu vom fi un partener al polemicii. Incurajam un dialog onest, profesional, argumentat fara atac la persoana. Ne preocupa planul ideilor novatoare de reglementare a domeniului nostru care sa poata fi sustinute si acceptate de catre autoritati.

    Simpozionul organizat de ASPIR cu participarea confirmata a conducerii ISCIR Central si Teritorial, care va avea loc in perioada de 27-29.03.2014 la Baile Tusnad este un bun prilej pentru cei interesati de a sustine si concretiza ideile lor referitoare la REGLEMENTAREA ACTIVITATII DE VERIFICARI TEHNICE IN UTILIZARE PENTRU INVESTIGATII / EXAMINARI CU CARACTER TEHNIC.

    Acest Simpozion – unde va adresez invitatia de a participa -, este primul organizat de ASPIR si sustinut de conduccerea ISCIR, urmand ca in acest an sa organizam si alte actiuni unde sa invitam reprezentanti ai unor institutii ale statului care sa ne sprijine in eforturile noastre obiective de a ne implica de jos in sus cu profesionalism in reglementarea domeniului nostru de activitate.

    Informările, sugestiile, sesizările, propunerile de ordin legislativ pe care Dumneavoastră – specialistii – le formulați in mod obiectiv cu curaj si responsabilitate acum sunt ascultate, prelucrate și, alături de cele primite de la ceilalți membri ASPIR toate concluziile vor fi facute public pe http://www.aspir.org.ro si vor fi înaintate ISCIR precum altor instituțiile vizate.

    05.03.2014
    Mihailescu Radu, Presedintele ASPIR
    e-mail: office@aspir.org.ro
    http://www.aspir.org.ro

  3. Multumesc Presedintilor de asociatii pentru postarile de prezentare.
    Desi nu prea popularizate pana acum, actiunile desfasurate de tinerele asociatii, sunt un inceput bun, si vor trebui continuate cu sustinerea noastra a tuturor.
    Trebuie sa fim constienti ca doar o mana de oameni nu pot fi eficienti in „lupta” cu autoritatile daca nu ii vom sprijini si noi.
    Pe acest blog sunt inscrisi deja peste 1.000 de abonati. Cu siguranta, toti lucreaza in acest domeniu, fiind specialisti care au cel putin o autorizatie emisa de ISCIR ca RSVTI, RSL, RTS, RVT, RADTP sau RADTE,
    Va invit sa aderati la o asociatie profesionala si sa o sustineti cu idei, cu participare si nu in ultimul rand cu cotizatia anuala.
    Doar astfel o sa avem un cuvant de spus, la inceput cu o voce mai timida, dar apoi cu o voce hotarata , care va trebui sa fie bagata in seama.

  4. Buna ziua.As dori sa stiu daca autorizatia RVT este recunoscuta inafara tarii,mai exact in Anglia.Din ce am citit pe internet cei din Anglia cer ca sa poti profesa in domeniu o autorizatie CCN1,gen RVT ca a noastra si as dori sa stiu daca autorizatia RVT de la noi este valabila la ei.V-as fi recunoscator daca mi`ati trimite un e-mail sa`mi dati mai multe detalii.Va multumesc.

  5. Buna ziua !

    Multumesc pentru inscriere !

    Este deosebit de util site-ul dumneavoastra, in primul rand, prin exemplele practice care reies din intrebarile si raspunsurile postate.

    Felicitari !

  6. COMUNICAT
    Ma numesc Traian DRAGOMIR, in calitate de Presedinte al ASCIR-Asociatia Specialistilor in Cazane si Instalatii de Ridicat din Romania, doresc, pe aceasta cale sa trasmit in numele meu si al membrilor asociatiei, scuzele noastre catre dl. Marian RADUCANU, – Inspector de Stat Sef la ISCIR Central, precum si institutiei ISCIR, pentru anumite comentarii tendentioase, facute pe acest site de persoane care au efectuat postari neautorizate, in numele meu, si care nu prezentau punctul de vedere al ASCIR.
    Imi asum personal aceasta vina, si sper ca persoanele care ma cunosc si langa care am petrecut ultimii 30 de ani, in acest domeniu, sa continue sa creada in continuare in mine.
    Va multumesc.

  7. Nu pot sa nu transmit si persoanei/persoanelor care au facut acele postari, ca DA, au reusit, asosciatia a pierdut la capitolul imagine publica….pe criteriul cum e Presedintele asa sunt si membrii……la capitolul seriozitate si nu in ultimul rand la capitolul stima de sine.
    Am infiintat ASCIR in anul 2011, cu multe probleme legate de prejudecati, si interese ale unor colegii……dar nu am fost pusi niciodata in postura de a ne cere scuze, pentru nici o fapta sau actiune intreprinsa sub sigla ASCIR.
    Daca nu ar fi existat referiri la terte persoane si institutii, si totul s-ar fi rezumat doar la presupuse puncte de vedere ale ASCIR, poate ca am fi fost chiar maguliti, ca cineva consuma timp si probabil bani, pentru a discredita o asociatie profesionala mica si neinsemnata ca a noastra.
    Ne cerem scuze dl. Adrian MICLAUS pentru ca am deturnat scopul prezentei pagini, prin postarile noastre si ii multumim cu aceasta ocazie.
    Cu stima.

  8. Pentru ca am observat ca exista o postare a distinsului nostru coleg dl. Mihailescu Radu in numele ASPIR, doresc sa va spun si eu cateva cuvinte despre ASCIR.
    ASCIR este conceputa ca o asociatie la nivel national, impartita in 8 zone de interes, cu Adunari Generale, proprii care dezbat si hotarasc in legatura cu propunerile Consiliului Director.
    O data pe an, anul acesta pe 10/11- august, are loc Conferinta Nationala, aceasta reuneste membrii Consilului Director + 3 delegati zona, care stabilesc strategia pe urmatorul an sau pentru o perioada mai lunga, asa cum este programul Strategia privind valorificarea potenţialului de biomasă din Romania 2012-2020 .
    Exista trei nivele de membrii, Executatant, Verificator, si Specialist, nivel final la care se pot folosi de catre membrii, sigla si celelalte insemne ale asociatiei.
    Sunt obligatorii, pentru nivelul Specialist, ex………un anumit nr. de contracte, putere utilaje in Kw, nr. utilaje in service, asigurare pentru prestarii servicii fata de daunele provocate BENEFICIARULUI, dar si asigurarea personalului propriu, insturirii ale personalului cel putin o data pe an…..etc.
    In esenta ASCIR este conceput ca o entitate in care sa intri Executant si sa evoluezi, conditia cea mai importanta a oricarui sistem viu,…. pentru a deveni Specialist.
    Trebuie sa recunosc ca aceasta filozofie imi apartine si ca nu ma asteptam la rezultate spectaluoase intr-o perioda de timp scurta……motiv pentru care nu se fac eforturi deosebite pe linia atragerii de membrii cu orice pret, de exemplu sub sloganul ca daca suntem multi, vom impresiona pe cineva.
    Avand in vedere cele de mai sus, si tinand cont de pragmatismul majoritatii colegiilor nostri, la care castigul in bani, este singurul deziderat, nu cred ca varsta imi va permite sa apuc sa vad finalizata constructia ASCIR, functional la nivel national.
    Dar spre norocul nostru, putem sa spunem ca avem, langa noi, multi tineri, care promit sa duca mai departe aceaste idealuri ( am uitat sa precizez ca avem o componenta care se adreseaza numai studentiilor si cadrelor didactice).
    Ne bucuram sa constatam ca distinsii nostri colegi de la ASPIR ,incearca sa puna in valoarea potentialul de cunoastere si experienta in aceste domenii prin aparitia BIT-lui la care speram sa contribuim si noi.
    Mai mult acestia fac eforturi, la care trebuie sa participam, neconditionat de a ajuta ISCIR -ul in misiunea de a modifica PT ISCIR, de o maniera care sa dea masura pregatirii si experientei noastre… sa nu uitam ca o parte dintre noi au lasat la temelia industiei acestei tarii, cei mai frumosi ani.
    De la Constanta, cele mai cordiale urari.

  9. Dorim sa transmitem pe aceasta cale propunerea membrilor ASCIR , catre toti colegii din tara pentru organizarea primei Conferinte Nationale a Operatorilor RSVTI, la Constanta, in perioada 30.Apr.- 2 Mai- 2015.
    Avem deja conturat un program , care asteapta propuneri de modificare (acesta va fi publicat pe site http://www.ASCIR.ro, dar important este daca colegii nostri din tara, considera oprtuna initiativa si doresc sa o sprijine.
    Asteptam opinii pe e-mail: ofice@ascir.ro sau presedinte@ascir.ro

Lasă un răspuns