Confuzii si competente depășite in activitatea RSVTI.

Electropalan 11Zilele trecute discutam cu cineva din cadrul ISCIR, referitor la efectuarea verificărilor tehnice periodice -VTP, la instalațiile de ridicat.

In timpul discuției ii povestesc cum, o cunoștință, RSVTI-st la o societate din subordinea primăriei, avea de făcut VTP la câteva electropalane de 500 kg. Desi i-am spus ca el, ca RSVTI trebuie sa efectueze aceste VTP-uri, el mi-a răspuns nu are chef si ca sa nu greșească,  o sa cheme CNCIR-ul sa facă ei aceste verificări. Ceea ce a si facut.

Eu am considerat atunci ca electropalanele sunt în regula din punct de vedere ISCIR, odată ce au fost verificate de către CNCIR. Dar, iată ce mi-a spus cunoștința de la ISCIR:

Din punctul nostru de vedere, electropalanele sunt în continuare cu scadenta depășită. In prescripția tehnica R1-2010 si in precizările transmise de ISCIR privind sarcinile RSVTI-stilor, se delimitează clar, cine este abilitat sa efectueze VTP-urile la aceste mașini de ridicat și acesta este RSVTI-stul.

Faptul ca CNCIR a efectuat aceste verificări, înseamna ca și-a depășit atribuțiile, ei nefiind autorizați sa efectueze VTP-uri ce intra în competenta RSVTI-stilor. Astfel Procesul verbal incheiat cu aceasta ocazie nu are nici o valoare.

Dupa aceasta discuție, am întrebat un prieten din cadrul CNCIR, dacă au des solicitări de a efectua VTP -uri la mașini de ridicat, ce în mod normal intra în competenta RSVTI-stilor.

Mi-a răspuns ca sunt încă astfel de solicitări, mai ales în domeniul platformelor ridicătoare și al nacelelor, deoarece mai sunt destui RSVTI-sti, care nu știu exact ce au voie sa facă și ce nu.

Am mai aflat ca CNCIR nu refuza astfel de verificări, solicitate în scris de către deținătorii de instalații,  probabil din dorința de realizare a planului lunar.

Pentru a evita astfel de confuzii, în softul Expert RSVTI, am implementat o funcție logica, RSVTI 5astfel ca odată introdusa în program o instalație, programul nu va permite ca AF -ul și VTP-ul sa fie efectuate de către RSVTI, dacă este de competenta CNCIR și invers, RSVTI-stul nu va putea solicita CNCIR-ului sa verifice o instalație de care trebuie sa se ocupe singur.

Scrie mai jos, la comentarii,  dacă ai auzit de cazuri de VTP efectuate de CNCIR in loc ca acestea sa fie făcute de RSVTI.

Tu ști exact ce ai voie sa faci si ce nu, in activitatea ta zilnica?