Instalații cu Durata de viață depăsită. Ce e de facut?

Una din situațiile întalnite de mine in vizitele pe care le fac prin țară, pentru promovarea Programului ExpertRSVTI, este funcționarea instalațiilor cu durata de viață depasită.

Durata de viată a unei instalații, în cazul în care aceasta nu este prevazută de producator în documentația tehnică, este data de HG 2139/2004 .

Avand în vedere că foarte puțini producători nu menționează în documentația tehnică durata de viață a instalației (doar în cazul instalațiilor sub presiune am întâlnit cazuri) HG2130/2004 rămâne singurul act normativ care stabilește durata de viață a instalațiilor.

S-a discutat destul de mult, inclusiv la întalnirile din anii trecuți, organizate de Asociația ASPIR, despre cât de oportună este legarea duratei de viață a instalațiilor, de HG 2139/2004, având în vedere că această hotarâre de guvern a fost emisă doar pentru a stabili durata de amortizare în contabilitate a mijloacelor fixe, ea neavând cu nimic de a face cu domeniul tehnic.

Într-o perioadă, inspectorii CNCIR, sau refuzau să prelungească autorizația de funcționare la instalațiile cu durata de viață depășită, sau impuneau ca masură de luat, efectuarea expertizei într-o perioadă variind de la câteva luni, la doi ani.  În alte cazuri, nu se impunea deloc, de catre inspectorul CNCIR, efectuarea expertizei. În diferite zone ale țării, măsurile acestea erau aplicate diferit, în funcție de directivele date inspectorilor, de către Directorii Sucursalelor CNCIR.

Cert este că în prezent, funcționează instalații cu durata de viață depașită, dar care sunt autorizate de catre CNCIR.

Cine poartă răspunderea în aceste cazuri, în caz că se întâmplă un accident?

RSVTI-stul?     Deținătorul?     Inspectorul CNCIR?

Sau, în acest caz, instalația fiind autorizată de CNCIR, nu mai contează că aceasta are durata de viață depășită?

Este RSVTI-stul absolvit de vină, având în vedere că instalația este autorizată?

Te invit să îți spui părerea despre acest subiect, sub acest articol. Citind răspunsurile și comentându-le, vom trage împreună concluziile:

 

 

5 comentarii la „Instalații cu Durata de viață depăsită. Ce e de facut?

  1. HG 2139/2004 stabileste durata de serviciu normata in functie de profitul obtinut de utilaj si de cheltuielile de exploatare si mentenanta,daca se depaseste anii s-ar putea ca cheltuielile cu mentenanta si exploatarea sa creasca si sa scada profitul obtinut.In final societatea care face mentenanta este cea care poarta raspunderea,deoarece la o expertizare a defectiunilor sa reiasa ca utilajul nu mai prezinta siguranta in exploatare si ea trebuie sa-i atraga atentia in scris detinatorului.

  2. Bună seara!! nu știu daca mă adresez cui trebuie dar daca mai puteți ajuta cu răspunsul corect la o intrebre:poate părăsi manevranrul echipamentul in timpul funcționării??a)da,in timpul pauzei de masa b)da,numai la sfârșitul programului de lucru c) nu . Mulțumesc

  3. Buna ziua dl. Miclaus si tuturor fratilor RSVTI-isti!
    Un an nou mai bun, asa cum vi-l doriti!

    Am citit la un moment dat un raspuns al Dvs., dle. Miclaus, legat de durata de viata pentru platformele autoridicatoare (nacele) in care precizati ca aceasta este de 12 ani pentru acest tip de echipamente. Sunt unii Producatori, nu multi ce-i drept, care precizeaza in documentatia tehnica aceasta durata, in ani sau cicluri de incarcare, din ce am gasit eu pana acum maxim 10 ani, insa atunci cand nu exista nici o informatie de acest fel trebuie sa folosim HG 2139/ 2004. Eu unul nu am reusit sa identific acest tip de utilaje in respectiva hotarare de Guvern. Daca poate vreun coleg sa ma lumineze ii multumesc anticipat!

    1. Buna ziua, La multi ani!
      Intr-adevar, de obicei producatorii nu precizeaza durata de viata.
      Dupa HG 2139/4004, este categoria 236 -Utilaje și instalații de transportat și ridicat
      Deoarece nu am gasit explicit nacele sau platforme, le-am considerat incadrate la:
      2.3.6.8. Alte utilaje, instalații și echipamente de transportat
      și de ridicat, neregăsite în cadrul clasei 2.3.6., cu durata de viata intre 8-12 ani.
      Daca gasiti alta incadrare mai precisa, va rog sa imi spuneti.
      Cu stima,

  4. HG 2139/2004 este o norma contabila care n-are legatura cu uzura fizica a unui utilaj, uzura care ar impune dupa o durata de functionare (fie ea si de 12 ani) o operatiune de expertizare… In prezent, in mod total gresit, durata normata de viata a unui utilaj, sa zicem elevator auto (supus ISCIR-izarii) curge de la data inscrisa pe placuta de timbru cu seria de fabricatie in loc sa fie calculata de la data autorizarii ISCIR inscrisa in cartea utilajului adica de la data efectiva a punerii in functiune!? Practic iata ca din motive ce fac obiectul unui alt comentariu, acest lucru nu este inca corect normat, primul lucru fiind definirea logica a duratei de viata a unui utilaj… apoi poate chiar sa se resusciteze cumva „livretul utilajului”(pt. cunoscatorii in domeniu)… de exemplu…

Lasă un răspuns