Carturile-Aparate consumatoare de combustibil ????

kart-În urmă cu ceva timp am primit de la un abonat al blogului, o Adresă, emisă în 2013, de Ministerul Economiei, Direcția Generală Juridică si  Relații Instituționale și trimisă către ISCIR, adresă referitoare la verificările tehnice la echipamentele de tip Kart (sau Cart)

Vă spun cinstit că am citit adresa respectivă de câteva ori, și nu îmi vine să cred că un director din Ministerul Economiei, poate semna o astfel de aberație:

Să încadreze vehicolele tip cart, în categoria aparatelor consumatoare de combustibil.

Am căutat în DEXonline.ro, definiția cartului:

CART2, carturi, s. n. Automobil de curse mic, cu caroseria și partea mecanică simplificate și viteza redusă; automobil de acest tip folosit de copii în unele jocuri sportive. [Scris și: kart] – Din engl., fr. kart.

apoi definiția Aparatului, din PT.A1-2010:

APARAT= Echipament destinat incalzirii, utilizand combustibil lichid, solid sau gazos.

M-am dus la Legea 64-2008 republicată,  și am cautat Anexa 2, unde sunt enumerate categoriile de instalații care intră sub incidența acestei legi:

ANEXA 2 Instalaţii sub presiune şi instalaţii de ridicat clasice, aparate consumatoare de combustibil şi componente ale acestora

 1. Cazane pentru abur, pentru apă caldă sau fierbinte
 2. Echipamente sub presiune mai mare de 0,5 bari
 3. Recipiente simple sub presiune mai mare de 0,5 bari
 4. Macarale, ascensoare, elevatoare, instalaţii de transport pe cablu, instalaţii de ridicat pe plan înclinat, poduri rulante şi alte mecanisme de ridicat
 5. Aparate de încălzit alimentate cu combustibil solid, lichid sau gazos
 6. Arzătoare cu combustibil lichid sau gazos
 7. Accesorii de securitate pentru instalaţiile, echipamentele şi aparatele prevăzute la pct. 1 şi 3 – 6
 8. Aparatură şi instalaţii de automatizare aferente instalaţiilor şi echipamentelor prevăzute la pct. 1 – 7
 9. Instalaţii şi echipamente destinate, montate şi utilizate în cadrul parcurilor de distracţii

karturi

Dupa ce am citit din nou, Adresa ministerului, am înțeles într-un final ce s-a întamplat de au încadrat carturile în categoria aparatelor consumatoare de combustibil.

In Legea 64-2008 și în PT A1-2010, prin aparat consumator de combustibil se înțelege aparat care consumă combustibil pentru a produce căldura, pe când carturile consumă combustibil in vederea producerii de lucru mecanic.

Dupa logica întelepților din Minister, și scuterele, motocicletele și până la urmă toate autovehicolele, sunt aparate consumatoare de combustibil și CNCIR se ocupă de efectuarea VTP-urilor.

Ce nu înțeleg totuși, este de ce din 2013 până în prezent, ISCIR nu a comunicat doamnei directoare din Ministerul Economiei, că a emis o adresă ce nu poate fi aplicată, deoarece carturile nu au nici în clin nici în mânecă, de a face cu instalațiile consumatoare de combustibil, ce intră sub incidența Legii 64-2008.

Puteam înțelege dacă Ministerul, încadra carturile la punctul 9 din Anexa 2 a Legii 64, la categoria „Instalaţii şi echipamente destinate, montate şi utilizate în cadrul parcurilor de distracţii”

Asa că, stimațti colegi, păna la anularea Adresei nr.115173,  vă rog, încolonarea pe carturi și la CNCIR cu ele. 🙂

 

 

6 comentarii la „Carturile-Aparate consumatoare de combustibil ????

 1. La Multi Ani!
  Lasand la o parte aberatiile politrucilor din ministere, mai bine sa ne spui ce se mai aude cu monopolul CNCIR, mai dureaza, nu mai dureaza, ce mai spune ISCIR-ul, se mai schimba legislatia referitoare la RSVTI si altele.
  S-auzim de bine!

 2. La multi ani ! Va doresc un an bun cu sanatate si succese pentru dvs. si cei dragi ….Despre cele postate, nimic surprinzator , ISCIR is the Best , DNA poate fi oricand sub incidenta PT RI – 2010 si despre „aparatele consumatoare ……” nu ducem lipsa stiti la ce ma refer…. Va multumim ca sunteti un profesionist !

 3. stefan

  La multi ani!

  In 2016 ,Va doresc un an mai bun cu sanatate ,succese pentru dvs si cei dragi multumim pentru precizarile mentionate.Va multumim ,sunteti un profesionist!
  Cu monopolul CNCIR mai asteptam nu mai este mult pana in luna Aprilie

Lasă un răspuns